Loading...

Paprikás krumpli blog

Paprikás krumpli blog / 2023. október 28., szombat

Isler Linzer Non plus ultra

Fiam névnapjára sütöttem  háromféle süteményt, islert, linzert és non plus ultrát. :-) 



 

Isler: 

Hozzávalók:

25 dkg liszt
15 dkg vaj, vagy margarin, de lehet zsír és margarin keveréke
1  tojás
6 dkg porcukor
1 csapott ek. kakaópor  kakaópor

15 dkg vegyes lekvár( most meggy és sárgabarack volt)
10 dkg étcsoki
1 ek. olaj
 

A zsiradékot elmorzsolom a liszttel. Gyorsan kell dolgozni vele, hogy ne olvadjon meg a kezünktől a zsiradék. 

Ezután rászórom a porcukrot, a kakaóport, hozzáadom a tojást és gyorsan összegyúrom. 

A tésztát fél órára hűtőbe teszem aztán  egyszerre  a felével dolgozva  kb. 3 mm-re kinyújtom, kiszaggatom, tepsibe rakom. 

A leeső részeket  újra összegyúrom, nyújtom, szaggatom, amíg el nem fogy. 

Közepesen meleg sütőben sütöm, jól át kell sütni, különben lisztízű marad. 

Kiszedés után kihűtöm, kettő közé lekvárt teszek. 

A tetejét gőz fölött, 1 ek. olajjal  megolvasztott csokival csoki vonom be.


Linzer: 

Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg vaj, vagy margarin
6 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor 
1 tojás
20 dkg házi baracklekvár
porcukor  a szóráshoz

A lisztet elmorzsolom a zsiradékkal, hozzáadom a cukrokat és a tojással összegyúrom. 

Fél órát hűtőben pihentetem. Ekkor kb. 3 mm-re kinyújtom a tésztát, linzervirág szaggatóval kiszaggatom, tepsibe rakom. 

Közepes hőmérsékleten világosra sütöm, amikor kihűlt  megtöltöm a lekvárral, és porcukorral díszítem. 

Non plus ultra

Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg vaj, vagy margarin 
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor  
2 tojássárga

Hab:
2 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
lekvár 
A zsiradékot hidegen gyorsan összemorzsolom a liszttel, hozzáadom a porcukort, a vaníliás  cukrot és a tojássárgákat, összegyúrom. 

Ez egy nagyon omlós  tészta lesz. Fél óráig hűtőben pihentetem. 

Lisztezett deszkán kb 3 mm-re kinyújtom és kicsi köröket szaggatok belőle. ( fél dl-es pohárral szaggattam)

A kis korongokat tepsibe rakom, nem kell zsírozni a tepsit, mert ez egy zsíros tészta, nem fog leragadni. 

A tojások fehérjét kezdem verni, amikor félig felverődött, fokozatosan adom hozzá a cukrot, azután nem verem, hanem csak kis fokozaton keverem, egészen addig, amíg fényes fehér nem lesz és elolvad benne az összes cukor. 

Minden kis korongra teszek egy kis kanál fehérje habot, de lehet habzsákkal is csinálni, vagy egy nylon zsákba rakni és a csücskét kivágni, azzal nyomni rá.

Előmelegített sütőben sütöm, a  habnak roppanósnak kell lennie rajta, tehát nézni kell, hogy mikor jó. Ne barnuljon meg a hab, elég hamar megsül. 

Ezután tálcára szedem és amikor kihűlt lekvárral összeragasztok 1-1 habos korongot.

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: