Grillezett keserűgombás vadzöldségpesztós szendvics
Ha van egy kis keserűgomba már így elkészítve, akkor egy gyors vadpesztó hozzá és készen is van egy finom reggeli, ebéd vagy uzsonna. A vadzöldséges pesztók talán a sóskákat kivéve minden vad levélzöldségből készíthetők. A tavaszi gazdagság után nyáron már kevesebb a lehetőség, de azért természetesen van még vadzöldség. A lekaszált és újrahajtott friss csalán vagy podagrafű szedhető és kihajtottak a nyáriak is, mint a fehér libatop, kövér porcsin, disznóparéj. Utóbbiakat zöldséges kertekben gyomként vagy üdébb erdők szélén lehet találni. Az idei, 2024-es júniusi esők után minden zöldell. Mindegyik levélzöldségfaj fiatal levele, mértékkel használható egy ilyen pesztóban is. Fontos, hogy a gyomokat tiszta helyről gyűjtsük.
Elkészítés: A gomba így készült, kivettem az olajból és apróbbra vágtam. Lehet természetesen frissen is griillezni, sütni keserűgombát, de más gombát is. A vadzöldségpesztó készítése több vadzöldségből többféle maggal is fenn van már a blogon. A pesztót fehér libatop fiatal leveleiből, kevés disznóparéjlevélből, blansírozot csalánból, frissen hajtott podagrafűből, pirított tökmaggal, sajttal készítettem, így: A csalánt blansíroztam (de mindig van a hűtőben egy dobozkában blansírozott csalán, itt írtam róla) és a többi levélzöldséggel együtt kisebbre vágtam, pirított tökmaggal, darabolt félkemény sajttal és olívaolajjal (amennyit felvett, és most a gombáról leöntött olajat használtam fel ehhez), fűszerként egy fél citrom levével, pici reszelt citromhéjjal, sóval, borssal, pici fokhagymával, botmixerrel darabosra zúztam. A pesztó alkotórészeinek aránya ízlés kérdése is, nem mérem, de térfogatra nagyjából ugyannnyi jó szokott lenni. A gombát és a pesztót a szendvicsre rétegeztem. Finom lett nagyon. További keserűgombás étkek IDE kattintva találhatók. További vadzöldségpesztós ételek pedig ITT böngészhetők.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: