Gomba hurka
Ezt a finomságot évekkel ezelőtt készítettük, méltatlan módon lemaradt a blogról, így most megosztjuk veletek. Nálunk történetesen most éppen a disznóvágások ideje zajlik, sajnos egyre kevesebb helyen és így a hurka és a kolbász töltés kultúrája is háttérbe szorul - bízunk benne nem örökre. A történelem során viszont akadtak idők, amikor nem mindig állt rendelkezésre hús és kellett valami alternatíva ennek a pótlására, így egy kicsit idő utazunk és ezt a régi cseh receptet mutatjuk be az 1800-as évekből. Sok helyen sör mellé kínálták és nem ok nélkül. Ha valaki nem tudja mit raknak elé, májas hurkának fogja gondolni az elfogyasztott ételt.
Hozzávalók:
- 60 dkg gomba vegyesen (laska, csiperke-de lehet erdei is) apróra kockázva
- 30 dkg rizs
- 50 dkg császárszalonna apróra kockázva
- 2 fej vöröshagyma kockázva
- só, frissen őrölt bors, majoránna
- sertésvékonybél
A rizst 2,5 mennyiségű vízben pároljuk puhára. A szalonnát pirítsuk le hagymával, adjuk hozzá a gombát, de ne sózzuk, hagyjuk, hogy zsírjára lesüljön. Az így kapott keveréket amikor kihűlt összekeverjük a szintén kihűlt rizzsel és ízlés szerint fűszerezzük. Bélbe töltjük a hurkákat és megabáljuk a hurkáknál szokott módon, majd hagyjuk kihűlni. Sütve tálaljuk, lehet későbbre fagyasztani is. Mennyei fogás.
Jó étvágyat!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: