Fűszeres szibériai tokhalfilé roston
Már kifelé megyünk a télből, ráadásul itt a böjt is (tudjátok mit szoktak ilyenkor - kifogásként - mondani: böjt van, most nem eszek húst, csak csirkét vagy halat :D :D :D ), így valami könnyedebbre vágytam én is, mint a hidegebb napokon. Jó volna már grillezni is (télen is szoktam, nem ördögtől való)), de Ajkán lezárták az egyik kedvenc erdei pihenőt, így most kénytelen voltam itthon elkészíteni ezt a finomságot.
Nem egy nagy etvasz, de annyira rákívántam egy igazi porcos halra (oké, a gerinchúrosok egyik alosztálya), hogy alig bírtam magammal. Eredetileg kapros rákraguval szerettem volna (Kárpáti módon, of course), de rájöttem, hogy nincs itthon garnéla, csak páncél, így ezt az ötletet elvetettem. Jöhetett a "sima" vargányamártás a finom, hófehér húsú hallal. Ha valaki nem kóstolt volna valódi tokfélét feltétlenül tegye meg, mert eszméletlen finom! Lássuk, most hogyan is készítettem. Fűszeres szibériai tokhalfilé roston, juhtúrós puliszkakorongokkal, vargányamártással
Hozzávalók:
80 dkg szibériai tokhalfilé bőrével együtt
10 dkg kukoricadara
10 dkg bryndza (nem az itthoni tömlős cuccok)
10 dkg vargánya
5 dkg vaj
2 dl csirkealaplé
2 dl tej
Fél csokor kapor
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
Fél citrom leve
1 kávéskanál római kömény
Bors
Só
Elkészítése:
Semmi nagy etvaszra ne gondoljunk, egyszerű lesz ez is! Először fogjuk a halat, és vágjuk 4 hasonló nagyságú darabra. Locsoljuk meg a citromlével, sózzuk, majd hintsük rá a római köményt. Kész, tehetjük is félre. Ha viszont igazi ínyencek vagyunk, akkor majd csak a sütés végén csepegtessük rá a citromot.
Jöhet a puliszka! Melegítsünk egy kisebb lábosban tejet (mind a 2 decit). Amikor felforrt sózzuk, majd gazdagon borsozzuk, és jöhet bele a vaj. Várjuk meg, míg a vaj felolvad, és mehet az egészhez a kukoricadara. Addig főzzük, és aktívan kevergessük, míg az egész alaposan besűrűsödik.
Jöhet a bryndza! Morzsoljuk a pépbe, keverjük el, majd kapjuk le a tűzről. Vegyünk egy klassz kis sütőpapírt, majd kanalazzuk rá a puliszkát. Tekerjük fel henger alakúra, mint egy szaloncukrot,
és mehet is a hűtőbe őkelme, hadd hűljön.
A vargányát aprítsuk fel, majd tegyük egy forró serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk, ha szeretnénk kevés zúzott fokhagymával is gazdagíthatjuk. Amikor kellően megpirult öntsük ki egy deszkára, aprítsuk nagyon finomra, majd tegyük vissza a serpenyőbe. Egy külön tálban a forró alapléhez keverjük a tejfölt és az aprított kaprot, majd a liszttel dolgozzuk simára. Ezt a masszát öntsük a gombára, majd kevergessük addig, míg besűrűsödik.
Most jöhet a hal. Semmi extra, egyszerűen egy forró serpenyőbe löttyintsünk egy kevés zsiradékot, majd süssük a filéket oldalanként 2-2 percig.
Most vegyük elő a hűtőből a puliszkát, vágjunk belőle korongokat, majd süssük a hal maradék zsiradékában oldalanként 1-1 percig magas hőn, hogy szép színt kapjanak.
Kész. Meg is vagyunk!
Egy tányér aljára kanalazzunk a kapros gombamártásból, helyezzünk rá sült puliszka korongokat, majd fektessük rá az ínycsiklandó ropogós, hófehér halat. Ennyi, nem több. Csak be kell falni.
Kényeztetően lágy, finoman omlik a szánkban, miközben a hal bőre roppan a fogaink között.
Élmény egy-egy ilyen ünnepi falatot fogyasztani, próbáljátok ki Ti is!
Jó étvágyat!
Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: