Loading...

A parókia konyháján túl

A parókia konyháján túl / 2023. december 17., vasárnap

Fügelikőr kész! Vagy nem...

Letelt két hónap, és leszűrtem a likőrömet, de legnagyobb meglepetésemre kocsonyás lett. Nem is kicsit. Nem pudingszerű azért, de nem is az az áttetsző, kristályos valami, amire számítottam. Az íze nem rossz, de még elbír egy kis citromlét vagy valamilyen fűszert. Így néztek ki leszűrés előtt.A kis üveget egyelőre hagytam. 
Innen indultunk:
És most:
Kb fél liter lett, ami nem sok. A visszamaradt gyümölccsel majd valamilyen süti készül. 
A citromok elég bénán néznek ki, de tele voltak maggal, alig volt bennünk hús, ami tartást adott volna a szeleteknek. Még ilyet nem is láttam. 
Unokahúgom fogja megkapni a likőrt, mert nagyon lelkesen fogadta a facebookon, amikor megosztottam a készítését az oldalamon. Egy kis kóstolót hagytam csak. Jövőre jobban utánanézek, mi lehetett az oka Bizonyára a sok kis mag a ludas a kocsonyásodásban. 
Ha jobban belegondolok, általában sikerülnek az ételeim, néha a sütikkel van gondom, de az italok állnak egyértelműen a kudarc-lista élén. Például a szódás, cukrozott meggy, vagy a napon érlelt meggy. Egyik se lett igazán jó. Nem baj, ez azért nem annyira rossz. Majd meglátom a tesztkóstoló visszajelzését. Frissítés: nagyon ízlett neki.(dec.18)
 
1 kg füge
3 dkg nádcukor
1,2 dl víz
fél citrom leve
1 teáskanál vaníliás cukor
fahéj darabok, csillagánizs, szegfűszeg

Elkészítés:

A vízben felfőzzük a cukrot és a fűszereket, majd hozzáadjuk a citromlét.  Közben a fügét megmossuk, feldaraboljuk, és egy literes üvegbe halmozzuk. Ráöntjük a kihűlt főzetet, majd felöntjük annyi vodkával, hogy teljesen ellepje. Jól lezárjuk, és a hűtőbe tesszük. A bal oldalon  a mai vodkás fügék. Jobb oldalon pedig látható, mennyire megváltozott a gyümölcs és a lé színe is. Mikor szűrjem le? Tanácstalan vagyok, 45 napot is írnak, de hónapokat is. Vajon nem romlik-e meg, ha csak ilyen kevés vodka van benne, ráadásul a citromlét és a fügét nem is forraltam fel. A birsalmát felfőztem, de a fügét nem akartam, nehogy szétmálljon. Majd kóstolgatom. 😊

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: