Engadini diótorta cukorbetegeknek.
Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún meggyújtottuk a harmadik gyertyát, és egyre közelebb kerülünk az ünnepekhez. Szép lassan összeáll az ünnepi menü, és a sütemények is készülnek. Családi kedvenc nálunk az Engadini diótorta (receptje erre a linkre kattintva található) melyről sajnos a cukorbetegségem miatt le kell hogy mondjak. Mivel nagyon szerettem, így úgy gondoltam hogy elkészítem a cukormentes változatát is. A tésztához tönköly lisztet használtam, a töltelék pedig eritrittel készült. Az eredeti receptben a töltelékbe méz is kerül, de én azt kihagytam, így kicsit tömörebb lett, de az íze éppen a keresett ízt adta vissza. Az omlós tészta, a citromos-édes töltelékkel, és a roppanós diódarabkákkal nagyon finom, nekem legalábbis nagyon ízlik.....
Meghitt, békés, Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!
Tészta hozzávalói 20 cm-es tortaformához:
15 dkg tönkölybúza finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg vaj
5 dkg eritrit
csipet só
1 db tojás (nagy)
1-2 ek hideg víz
A kétféle lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet, majd
közepébe csináljunk egy kis mélyedést, öntsük bele a kissé felvert
egész tojást, és 1 ek hideg vizet.
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben szükséges akkor adjunk hozzá még vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
csípjük le az egyharmad részét, majd tegyük félre felhasználásig.
Citromízű karamell hozzávalói:
Egy edénybe tegyük bele az eritritet, majd facsarjuk hozzá a citrom
levét.
kevergetve 2-3 percig karamellizáljuk, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni.(teljesen folyós, híg állagú lesz)
Töltelék hozzávalói:
15 dkg durvára vágott dió
1,5 dl tejszín
1 tojássárgája a tészta lekenéséhez
A tejszínt, az eritritet, a vaníliaaromát, és a vajat tegyük bele egy edénybe, majd állandó kevergetés mellett melegítsük össze.
Ezután keverjük hozzá a kihűlt citromos karamellt, és a durvára vágott diót, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.(ekkor kóstoljuk meg, és ha túl savanyúnak éreznénk, akkor keverjünk hozzá még egy kevés eritritet)
A tortaformában lévő tészta tetejére öntsük rá a diós tölteléket, a kimaradó tésztarészt pedig hajtsuk rá a töltelékre.
Ezután a maradék tésztát nyújtsuk ki, és fedjük be vele teljesen a
töltelék tetejét, majd kenjük le a tojássárgájával. Végül villával
néhány helyen böködjük meg a lekent tészta tetejét.
percig, hogy a tészta szép zsemleszínűre süljön. (Én 170 fokon, légkeverésnél 30 percig sütöttem)
töltelék.
Tálalás előtt a torta tetejét ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: