Loading...

Gizi-receptjei

Gizi-receptjei / 2023. december 17., vasárnap

Engadini diótorta cukorbetegeknek.

 


Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún meggyújtottuk a harmadik gyertyát, és egyre közelebb kerülünk az ünnepekhez. Szép lassan összeáll az ünnepi menü, és a sütemények is készülnek. Családi kedvenc nálunk az Engadini diótorta (receptje erre a linkre kattintva található) melyről sajnos a cukorbetegségem miatt le kell hogy mondjak. Mivel nagyon szerettem, így úgy gondoltam hogy elkészítem a cukormentes változatát is. A tésztához tönköly lisztet használtam, a töltelék pedig eritrittel készült. Az eredeti receptben a töltelékbe méz is kerül, de én azt kihagytam, így kicsit tömörebb lett, de az íze éppen a keresett ízt adta vissza. Az omlós tészta, a citromos-édes töltelékkel, és a roppanós diódarabkákkal nagyon finom, nekem legalábbis nagyon ízlik.....


 




Meghitt, békés, Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!


 


Tészta hozzávalói 20 cm-es tortaformához:

 15 dkg tönkölybúza finomliszt

5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

10 dkg vaj

5 dkg eritrit

csipet só 

1 db tojás (nagy)

1-2 ek hideg víz

 


A kétféle lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. 
 


Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet, majd
közepébe csináljunk egy kis mélyedést, öntsük bele a kissé felvert
egész tojást, és 1 ek hideg vizet.




Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben szükséges akkor adjunk hozzá még vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
 
A tésztának ezután
csípjük le az egyharmad részét, majd tegyük félre felhasználásig.
 
A maradék tésztát sütőpapíron nyújtsuk ki, majd a papírral együtt tegyük bele a tortaformába úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme legyen a formában.
 
 
 

 
 

Citromízű karamell hozzávalói:



 10 dkg eritrit

 1 nagyobb citrom leve






Egy edénybe tegyük bele az eritritet, majd facsarjuk hozzá a citrom
levét. 
 
Ezután kevergetve melegítsük forráspontig, és amikor már forr,
kevergetve 2-3 percig karamellizáljuk, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni.(teljesen folyós, híg állagú lesz)
 
 
 

 


Töltelék hozzávalói:



10 dkg geritrit


15 dkg durvára vágott dió


1,5 dl tejszín

 2 dkg vaj

1 tk vaníliaaroma






1 tojássárgája a tészta lekenéséhez






A tejszínt, az eritritet, a vaníliaaromát, és a vajat tegyük bele egy edénybe, majd állandó kevergetés mellett melegítsük össze.
 


Ezután keverjük hozzá a kihűlt citromos karamellt, és a durvára vágott diót, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.(ekkor kóstoljuk meg, és ha túl savanyúnak éreznénk, akkor keverjünk hozzá még egy kevés eritritet)




A tortaformában lévő tészta tetejére öntsük rá a diós tölteléket, a kimaradó tésztarészt pedig hajtsuk rá a töltelékre.
 


Ezután a maradék tésztát nyújtsuk ki, és fedjük be vele teljesen a
töltelék  tetejét, majd kenjük le a tojássárgájával. Végül villával
néhány helyen böködjük meg a lekent tészta tetejét.



Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30-35
percig, hogy a tészta szép zsemleszínűre süljön. (Én 170 fokon, légkeverésnél 30 percig sütöttem)
 
A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk langyosra hűlni, majd vegyük ki a sütőpapírral együtt a formából, és tegyük át egy rácsra, és hűtsük ki.
 
 
 
 
 
Legalább egy napot hagyjuk állni, hogy teljesen kihűljön a
töltelék.




Tálalás előtt a torta tetejét ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
 
 
 

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: