Az áfonya mámora / 2023. február 11., szombat
Farsangi fánk
Régi tervem volt, hogy a már meglévő berliner, csöröge és túrófánk receptek mellé készítek egy hagyományos, farsangi szalagost is. Ezekbe most habzsákkal lekvárt töltöttem, de süthetjük "lekvártartó" mélyedéssel is.
Hozzávalók, 15-18 darabhoz
500g liszt (150g sima, 350g tk. búza)
30g friss élesztő
280-300ml tej
4 tojás sárgája
50g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
50g puha vaj
1 kezeletlen citrom héja
csipet só
40ml rum (aroma felesleges helyette, mert a rum (pálinka, vodka) az alkoholtartalma miatt praktikus a fánkba, nem az ízére van szükség! Az alkohol miatt szív magába kevesebb olajat sülés közben.)
olaj a sütéshez
házi baracklekvár a töltéshez
A fánksütés előtt pár órával kimértem a liszteket és a tojással, vajjal együtt a konyhapultra tettem, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. Ha nem hűvös kamrában tároljuk ezeket, akkor erre a lépésre nincs szükség, de a vaj mindenképpen legyen lágy.
A tejet meglangyosítottam feloldottam benne az élesztőt, beletettem a tojások sárgáját, édesítőt, sót, rumot, citromhéjat és gyúrni kezdtem. Mikor a tészta kezdett összeállni hozzáadtam a vajat is és selymes, kézhez nem ragadó tésztát gyúrtam. Lefedve 1 órát pihentettem.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára borítottam, körülbelül ujjnyi vastagra nyújtottam és kiszúrtam a fánkokat. Egymás mellé sorakoztattam őket. A leeső tésztaszéleket összegyúrtam és pár perc várakozás után ugyanígy nyújtottam és szúrtam. Amikor az összes elkészült, konyharuhával letakarva 20 percig kelesztettem.
Egy nagyobb lábasban olajat melegítettem, (körülbelül 160 fokra) és a fánkokat
megsütöttem úgy, hogy az olajba helyezéskor az alsó felük került fölülre. Míg ez a
felük sült lefedtem, majd a fordítás után fedő nélkül sütöttem. A kész
fánkokat rácsra tettem lecsepegni. Amikor kicsit hűltek egy 4mm-es, sima csővel ellátott habzsákba baracklekvárt tettem és oldalról a fánkba szúrva betöltöttem őket.
Tipp: sütés előtt benyomhatjuk a fánkok közepét, a mélyített oldal kerüljön az olajba!
Rumra, esetleg pálinkára azért van szükség, mert így kevésbé szívja magába a fánk az olajat!
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora
Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az
Instagramon is!
Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: