Eper charlotte zselével
Ez a sütemény megérdemelné a kora nyári desszertek
koronázatlan királynője címet. Pazar lezárása lehet ünnepi ebédeknek, de születésnapi tortaként sem vallunk vele szégyent.
koronázatlan királynője címet. Pazar lezárása lehet ünnepi ebédeknek, de születésnapi tortaként sem vallunk vele szégyent.
Szükség van hozzá egy félgömb alakú tálra. Szerintem akkor a legszebb, ha mini piskótatekercsekből készítjük.
Hozzávalók, 20cm átmérőjű, 1,7l-es félgömb alakú tálhoz
A mini piskótatekercsekhez
3 tojás
50g cukornak megfelelő édesítő
60g liszt (20g sima, 40g tk. búza)
3 tojás
50g cukornak megfelelő édesítő
60g liszt (20g sima, 40g tk. búza)
pár csepp étolaj
eperlekvár
A talphoz
2 tojás
30g cukornak megfelelő édesítő
40g tk. búzaliszt
A zselés réteghez
80g eper (püréhez)
50g eper (felkockázva)
1 teáskanál pektin
édesítő, ízlés szerint
A krémhez
250g eper (akár mirelit is)
500g krémes tehéntúró
100g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint
400ml 30% zsírtartalmú habtejszín
15g porzselatin
100ml hideg víz
fél kezeletlen citrom héja
citromlé ízlés szerint
Elkészítettem a krémhez az eperalapot. A megtisztított epret (250g) kevés
vízzel felfőztem és édesítettem. (Az édesítő mennyisége függ az
epertől.) Félretettem hűlni.
vízzel felfőztem és édesítettem. (Az édesítő mennyisége függ az
epertől.) Félretettem hűlni.
A zselés réteghez pár csepp vízzel felfőztem az epret (80g), pürésítettem, majd újra felforralva belekevertem az édesítővel elkevert pektint. Beleforgattam a felkockázott epret és egy fóliával kibélelt 15cm átmérőjű tálkába simítottam. Amikor kihűlt, hűtőbe tettem.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Ha a
sütőnkben lehet egyszerre több tepsivel sütni, akkor készíthető egyben a
rolád és a talp. Az enyém sajnos erre nem alkalmas, így külön
készítettem el a roládhoz és a talphoz való felvertet. Előkészítettem
két sütőpapíros tepsit. Az egyiken körberajzoltam a tálat.
sütőnkben lehet egyszerre több tepsivel sütni, akkor készíthető egyben a
rolád és a talp. Az enyém sajnos erre nem alkalmas, így külön
készítettem el a roládhoz és a talphoz való felvertet. Előkészítettem
két sütőpapíros tepsit. Az egyiken körberajzoltam a tálat.
Először
a roládhoz való felvertet sütöttem meg. A fehérjét az édesítő felével
laza habbá vertem, majd a sárgáját a
másik rész édesítővel
szintén kihabosítottam. A fehérjét beleforgattam a sárgájába, majd
beleszitáltam a lisztet. Lapot
kentem és megsütöttem. A lapot ne szárítsuk ki, maradjon szaftos, hogy
szépen fel lehessen csavarni.
a roládhoz való felvertet sütöttem meg. A fehérjét az édesítő felével
laza habbá vertem, majd a sárgáját a
másik rész édesítővel
szintén kihabosítottam. A fehérjét beleforgattam a sárgájába, majd
beleszitáltam a lisztet. Lapot
kentem és megsütöttem. A lapot ne szárítsuk ki, maradjon szaftos, hogy
szépen fel lehessen csavarni.
A piskótát liszttel meghintettem és
átfordítottam. Pár percet pihentettem, majd lehúztam róla a sütőpapírt
és felcsavartam, bőrös felével befelé. Mikor kihűlt lekvárral megkentem és
felgöngyöltem, úgy hogy két, kb. 3cm átmérőjű roládom legyen. Papírba csavarva mélyhűtőbe tettem.
átfordítottam. Pár percet pihentettem, majd lehúztam róla a sütőpapírt
és felcsavartam, bőrös felével befelé. Mikor kihűlt lekvárral megkentem és
felgöngyöltem, úgy hogy két, kb. 3cm átmérőjű roládom legyen. Papírba csavarva mélyhűtőbe tettem.
Közben elkészítettem a másik piskótát, a charlotte talpát is. A kész
felvertből a berajzolt sütőpapírra lapot kentem és megsütöttem. Mikor
megsült, lisztezve szintén átfordítottam.
felvertből a berajzolt sütőpapírra lapot kentem és megsütöttem. Mikor
megsült, lisztezve szintén átfordítottam.
Amikor a roládok jól kifagytak a tálat fóliával kibéleltem
és a körülbelül fél cm vastagra vágott roládszeletekkel szorosan kibéleltem. A zseléréteget betettem a mélyhűtőbe, mert fagyosan egyszerűbb vele dolgozni.
és a körülbelül fél cm vastagra vágott roládszeletekkel szorosan kibéleltem. A zseléréteget betettem a mélyhűtőbe, mert fagyosan egyszerűbb vele dolgozni.
A jéghidegre hűtött tejszínt kemény habbá vertem, a zselatint fém tálba
mértem és a hideg vízzel elkevertem.
mértem és a hideg vízzel elkevertem.
Az
édesítőt, citromhéjat, eperalapot a krémtúróhoz adtam és botmixerrel simára kevertem.
Beleforgattam a tejszínhabot, citromlével ízesítettem. Végül
belekevertem a vízgőz felett felolvasztott zselatint.
édesítőt, citromhéjat, eperalapot a krémtúróhoz adtam és botmixerrel simára kevertem.
Beleforgattam a tejszínhabot, citromlével ízesítettem. Végül
belekevertem a vízgőz felett felolvasztott zselatint.
A krém kétharmadát a formába tettem és 15 percre hűtőbe állítottam, hogy egy kicsit megdermedjen. Ráhelyeztem a zseléréteget, a maradék krémmel és méretre vágott talppal befedtem. Egy éjszakán át hűtőben pihent, hogy alaposan áthűljön. Másnap tálra borítottam.
Tipp: Piskóta készítési alapismeretek ide kattintva olvashatók!
Ha nem tudunk krémes túrót beszerezni, készítsük a süteményt szitán átpasszírozott, vagy botmixerrel átkevert rögös túróval.
Ne féljünk a zselatintól! Hogyan használjuk? Lásd itt.
Ugyanitt fázisfotó, hogyan készítsünk vékony tortalapot, tortakarika nélkül.
Ha nincs lekvárunk, főzzünk fel plusz 150g mirelit gyümölcsöt édesítsük, turmixoljuk simára és töltsük ezzel a roládokat!
Ne féljünk a zselatintól! Hogyan használjuk? Lásd itt.
Ugyanitt fázisfotó, hogyan készítsünk vékony tortalapot, tortakarika nélkül.
Ha nincs lekvárunk, főzzünk fel plusz 150g mirelit gyümölcsöt édesítsük, turmixoljuk simára és töltsük ezzel a roládokat!
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: