Loading...

Gizi-receptjei

Gizi-receptjei / 2023. június 4., vasárnap

Szalonnás tyúkmell Stefánia spárgával.

 

 

A napokban egy tyúkot vásároltam, melyből feldarabolás után, a mellehúsát kivéve egy finom húslevest főztem. A mellét száraznak találtam ahhoz, hogy főt húsként fogyasszuk el, így némi császárszalonna hozzáadásával daráltam le, majd Stefánia készült belőle. A húsmassza közepébe a főtt tojás, vagy éppen sajt helyett, most spárga került, majd baconbe csomagolva ment a sütőbe. Az elkészült fasírt pedig finom szaftos maradt, a szalonnának és a baconnek köszönhetően, a spárga pedig nagyon jól illett a fűszeres húshoz. Tálaláskor cukormentes, pitypangsziruppal (receptje erre a linkre kattintva található) készült paradicsomsalátát kínáltam hozzá, de  ízlés szerint cukorral és mézzel is készíthetjük.




Hozzávalók:

50 dkg kakasmell

25 dkg füstölt császárszalonna

1 nagy csomag szeletelt bacon

1 cs zöld spárga

2 db zsemle

1 db vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 db tojás (nagy)

só (ízlés szerint)

2 tk ételízesítő

őrölt fekete bors (ízlés szerint)

kb. 1,5 dl étolaj


A spárgát hajlítsuk meg, törjük le a fás részét, alaposan mossuk meg, majd enyhén sós
vízben pár perc alatt főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le, és tegyük félre hogy kihűljön.

A zsemlét áztassuk be, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan nyomkodjuk ki. 

A
vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Ezután öntsünk rá
egy kevés olajat, majd pároljuk üvegesre, végül pedig hűtsük ki.

A tyúkmellet és a császárszalonnát daráljuk le,
majd adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott zsemlét, az üvegesre párolt
vöröshagymát, a préselt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,
szórjuk meg az ételízesítővel, és gyúrjuk össze a masszát. 

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, majd szintén gyúrjuk alaposan össze.

Vágjunk le egy nagy darab folpackfóliát, majd helyezzük egymás mellé a baconszeleteket úgy, hogy fedjék egymást.

Ezután az alsó felére tegyük rá a húsmassza felét, egyengessük el, helyezzük rá az előfőzött, kihűtött spárgát, majd borítsuk be a maradék húsmasszával.

Ezután a fólia segítségével tekerjük fel úgy, hogy a bacon körbe beborítsa a húst.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a hústekercset, és locsoljuk meg a maradék étolajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 90 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 90 percig sütöttem.)

Én most jó pirosra sütöttem a bacont, de ha világosabbra szeretnénk, akkor ízlés szerint előbb is kivehetjük a sütőből.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, hogy szépen tudjuk majd szeletelni.


 

Paradicsomsaláta hozzávalói:

4-5 db nagyobb paradicsom

3-4 ek pitypangszirup (v. méz)

1 tk édesítőszer (v. cukor)

1-2 tk magos mustár

2 ek citromlé

1-2 tk étolaj

csipetnyi só

1/2 vöröshagyma

petrezselyemzöld (ízlés szerint) 


Egy tálba tegyük bele a pitypangszirupot, az édesítőszert, a magos mustárt, az étolajat, a citromlevet és egy csipet sót, majd keverjük össze.

A paradicsomot vágjuk fel ízlés szerinti cikkekre, a vöröshagymát pucoljuk meg és vágjuk fel apróra, a petrezselyemzöldet szintén vágjuk fel apróra.

Ezután tegyük egy tálba, öntsük rá az öntetet, és óvatosan hogy a paradicsom ne nagyon törjön, forgassuk össze. Tálalás előtt hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. (közben óvatosan keverjük meg)



Tálalás előtt szeleteljük fel a Stefániát, majd a paradicsomsalátával kínáljuk. Ízlés szerint köretet is készíthetünk hozzá, de én csak a salátával tálaltam.


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: