Egészben sült bélszín
Ünnepre való különleges finomság a bélszín. Egészben sütni elég nagy odafigyelést igényel, mert értékes hús, nem szeretnénk elrontani.
Szeretem bepácolni a húst pár napra, mert így lesz igazán jóízű a végeredmény. Az én régi, jól bevált pácolási módszerem: őrölt borssal meghintem, mustárral bekenem a húst, néhány babérlevelet rakok mellé és olajjal jól bekenve, fóliával lefedve a hűtőbe teszem, naponta kétszer megforgatva.
Az elkészítés napján jókor kiveszem a húst a hűtőből, hogy szobahőre melegedjen. Letörlöm a pác nagyját egy papírtörlővel. A második fontos dolog a bélszín körbepirítása. A vastag feji részt különválasztva minden oldalról megkapatom a húst egy felforrósított serpenyőben.
Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra légkeveréssel. A kérgesített húsra rozmaringleveleket teszek és az alufóliával bélelt tepsibe rakom, körülbelül húsz percre, ha mediumra, azaz közepesen átsütve, félangolosra szeretném készíteni.
Amikor tapintással úgy érzem, hogy éppen rugalmas, kiveszem a húst /a bélszín fejét kb. 4 percig még a sütőben hagyom / és következik a harmadik fontos dolog, a pihentetés. Nagyon fontos, hogy a húsban a szaft jól benne maradjon, ezért a tálalás előtt legalább 15-20 percet hagyni kell pihenni, esetleg közben megfordítani.
Felvágni is csak a pihentetési idő letelte után érdemes. Igazán finomra sikerült.
Erdei gyümölcsszósszal és krokettel tálaltam.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: