Diós csiga ahogy én szeretem
A TÉSZTÁHOZ
- 50 dkg liszt (70% fehérliszt, 30% teljeskiörlésű)- 3 db tojássárga
- 3 dkg élesztő
- 2.5 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg puha vaj
Töltelék:
- 20 dkg dió
- 15 dkg cukor (vegyesen barnacukor és xillit)
- 8 dkg vaj
Langyosíts másfél deci tejet, keverd hozzá a cukrot (1 evőkanál), morzsold bele az élesztőt (3 dkg), és futtasd fel, azaz várj körülbelül 10 percig, amíg jó habos lesz.
Szitáld egy nagy tálba a lisztet (50 dkg) (ha valakit megnyugtat, soha nem szitálok), és készíts egy mélyedést a közepébe. Tedd bele a vaníliás cukrot, a maradék tejet (1,5 dl), a vajat (10 dkg), a sót, a 3 tojás sárgáját, majd a felfutott élesztőt, és dolgozd össze. Addig dagaszd, amíg hólyagos lesz, és elválik a kezedtől. Ha szükséges, tehetsz még hozzá kevés tejet vagy lisztet. Takard le, és keleszd körülbelül 40 percig.
Közben készítsd el a tölteléket! A diót daráld le! A vajat olvaszd fel!
A duplájára nőtt tésztát nyújtsd ki nagyon vékonyra, lisztezett felületen. Én hosszúra 40-50 cm-re nyújtom, hogy minél több dió férjen rá. Kend meg olvasztott vajjal, és szórd meg diós cukros keverékkel. Szorosan tekerd fel, és vágd három-négy centis tekercsekre.
A csigákat sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd told forró sütőbe, és 180 fokon süsd szép pirosra (kb. 20-25 perc). Félidőnél kicsit megkenegettem a mardék tojásfehérjével.
A receptet itt találtam, csak néhol pontosítottam.
https://femina.hu/recept/dios-csiga-recetpje/
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: