Citromkrémes máktorta
18 cm átmérőjű tortaforma, de mivel a torta magas lesz, bőven elég 8-10 személynek
A lapokhoz:
4 tojás
4 kanál cukor
4 kanál őrölt mák
2 kanál liszt
4 kanál olaj
1 kiskanál sütőpor
csipet só
1 citrom reszelt héja
A csokimázhoz:
25 g víz
50 g cukor
50 g cukorszirup (vagy méz)
35 g sűrített tej (vagy tejszín)
50 g magas kakaótartalmú csokoládé2 lap zselatin (3,3g)
A lemon curd-höz
3 egész tojás
2 tojás sárgája
150 g cukor
2 citrom héja, 3 citrom leve
1 kanál étkezési keményítő
200 g vaj
Továbbá a krémhez:
5 dl tejszín
4 kanál porcukor
6 lap zselatin (10g)
1. Elkészítjük a lemon curd-öt: a hozzávalókat a vaj kivételével lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett besűrítjük. A vajat felkockázzuk és apránként a forró citromkrémbe keverjük.
2. Megfőzzük a csokimázat: a vizet, a cukrot és a cukorszirupot felforraljuk, amikor legalább 1 percet forr levesszük a tűzről, hozzáaadjuk az apróra tördelt csokoládét, majd a tejszínt, végezetül a vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Simára keverjük, botmixerrel egyneműsítjük, majd átszűrjük. Hűtőszekrénybe tesszük.
3. Megsütjük a piskótát: a tojások habját keményre verjük a cukorral és a sóval, lassúbb fordulaton belecsorgatjuk az olajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a mákot, a lisztet és a sütőport. Most már óvatosan keverjük tovább, spatulával, hogy ne törjön össze a hab. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (30-35 perc). Rácsra téve hagyjuk alalposan kihűlni, majd 3 lapra vágjuk.
4. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk legalább 10 percre, majd hozzáadjuk 1 dl forró, de nem fövő tejszínhez. Elkeverjük, átszűrjük és langyosra hűtjük. A krémhez keményre verünk 4 dl tejszínt 4 kanál pocukorral, majd hozzávegyítjük a zselatinos kihűlt tejszínt is. Óvatosan keverjük, hogy a hab ne törjön össze. Lehűtjük.
5. Összeállítjuk a tortát. Egy tortakarika oldalalait kartonpapírral, vagy speciális fóliával megmagasítjuk.
Az aljára egy piskótalapot helyezünk, megkenjük a krém 1/3-ával, lap, krém és ismét lap következik. Alaposan behűtjük, majd a tortakarikát és a magasító papírt eltávolítjuk és a tortát bevonjuk a maradék krémmel.
6. Díszítés: a csokoládémázat fellangyosítjuk, addig, amíg tejfölszerű lesz, ezzel leöntjük a jól behűtött tortát. Cukordísszel, olvasztott fehércsokival díszíthetjük.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: