Birsalmás kiflik
Birssel töltött kifliket sütöttem, mert imádjuk ezt az illatos, zamatos gyümölcsöt. De érdemes ezt a receptet és az egyszerű, mutatós formázási módot elmenteni későbbre, mert nem csak almával, hanem sűrűbb lekvárral, mákkal, dióval, gesztenyével, de akár túróval is jó megtölteni.
A kelt tésztákat gyakran illeti a vád, hogy igazán csak frissen finomak. Ennek ellenszere pár másodperc mikrózás, ami remekül felfrissíti őket. Langyosan jól melengetnek a hűvös őszben, pláne ha egy kávé vagy tea is társul az uzsonnához.
A tésztához, 16 kiflihez
400g liszt (120g finom, 280g tk. búzaliszt)
15g friss élesztő
120ml habtejszín
120-140ml víz
1 tojás
1 tojás sárgája
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
400g liszt (120g finom, 280g tk. búzaliszt)
15g friss élesztő
120ml habtejszín
120-140ml víz
1 tojás
1 tojás sárgája
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
A töltelékhez
350g birsalma, 2 kisebb (hámozott súly)
150g édes alma (hámozott súly)
fél citrom leve
30g vaj
fél citrom leve
30g vaj
100ml víz
15g étkezési keményítő
édesítő, ízlés szerint
fahéj, ízlés szerint
édesítő, ízlés szerint
fahéj, ízlés szerint
kevés mandula a szóráshoz
A tészta hozzávalóiból lágy, de kézhez nem ragadó tésztát gyúrtam úgy,
hogy az egész tojás harmadát a kenéshez félretettem. Lefedve 40 percig
kelesztettem.
hogy az egész tojás harmadát a kenéshez félretettem. Lefedve 40 percig
kelesztettem.
Míg a tészta kelt, az almákat meghámoztam, megmostam, nyolcadoltam őket,
magházukat eltávolítottam, felszeleteltem. Citromlével meglocsoltam,
majd a vajon kicsit megpároltam. Ne pároljuk puhára, maradjon a gyümölcs kicsit ress. A keményítőt kevés vízzel elkevertem. A maradék vizet az almához adtam és a keményítős keverékkel felfőztem. Fahéjjal, kevés édesítővel ízesítettem és
félretettem hűlni.
magházukat eltávolítottam, felszeleteltem. Citromlével meglocsoltam,
majd a vajon kicsit megpároltam. Ne pároljuk puhára, maradjon a gyümölcs kicsit ress. A keményítőt kevés vízzel elkevertem. A maradék vizet az almához adtam és a keményítős keverékkel felfőztem. Fahéjjal, kevés édesítővel ízesítettem és
félretettem hűlni.
Előkészítettem két sütőpapíros tepsit. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam és két egyenlő részre
osztottam. A tésztából kerek cipókat gömbölyítettem, 10 percig
pihentettem, majd alaposan alálisztezve 40cm átmérőjű kerek lappá nyújtottam. Nyolc háromszögbe vágtam és a fotón lévő módon bemetszettem.
osztottam. A tésztából kerek cipókat gömbölyítettem, 10 percig
pihentettem, majd alaposan alálisztezve 40cm átmérőjű kerek lappá nyújtottam. Nyolc háromszögbe vágtam és a fotón lévő módon bemetszettem.
A tésztaháromszögekre 1-1 kanál tölteléket tettem és felcsavartam a kifliket, amiket sütőpapíros tepsire sorakoztattam. Ügyeljünk rá, hogy a tölteléket jól lezárjuk, hogy ne tudjon kifolyni. Feldolgoztam a tészta másik felét is. A kész kifliket 30 percig kelesztettem, a félretett tojással lekentem, szeletelt mandulával megszórtam és 180 fokra melegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. A kelesztési és sütési idő hőmérséklet és sütőfüggő.
A kész kifliket rácsra tettem kihűlni.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: