Betyárgombóc
Betyárgombóc, vagy bakonyi betyárgombóc
A receptet a közelmúltban találtam internetes barangolásaim közben. Jobban utánanézve kiderült, hogy egy hagyományos magyar ételről van szó, csak mi eddig nem ismertük. Szimpatikusak voltak a részletek, mint húsgombóc, gomba, lecsós-paprikás alap, ezért mindenképpen ki szerettem volna próbálni.
hozzávalók:
a húsgombócokhoz:
- kb. fél kg darált hús disznóhúsból
- 2 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva, de akár több is
- kevés őrölt bors
- 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
- kevés őrölt kömény
- 1-2 kk őrölt fűszerpaprika
- 2 kk só
- 3-4 ek zsemlemorzsa
- 1 tojás
A darált húst jól elkeverjük a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojást és a zsemlemorzsát. Állni hagyjuk, míg elkészítjük a lecsós prököltalapot.
a pörköltalaphoz:
- 2-3 közepes fej vöröshagyma
- 2-3 paprika (fehér húsú, de lehet már pirosasabb is, vagy paradicsompaprika is akár)
- 2 közepes paradicsom
- kevés étolaj vagy zsír
- só
- 30-40 dkg gomba felszeletelve
- 1 ek őrölt kömény
- 1 ek fűszerpaprika
- esetleg őrölt bors és fokhagyma
- a habaráshoz: tejföl és liszt
Az apróra vágott vöröshagymát, paprikát és paradicsomot sózva, kevés olajon dinszteljük. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, fűszerezzük, és gyakorlatilag egy gombapaprikást főzünk. Kb. fél órás főzés után olajban elkevert fűszerpaprikával ízesítjük, majd behabarjuk tejföllel, nem túl sűrűre.
Amíg fő a gombapörkölt, felteszünk vizet forrni, a darált húsos keverékből nedves kézzel gombócokat formázunk, és a forró vízben kifőzzük őket. Kb. 10 percig érdemes főzni egy-egy adag gombócot.
Végül a gombócokat a gompapörköltre szedjük, és összeforraljuk vele. ha esetleg túl sűrű lenne a gombapörkölt szaftja, a hús levével lehet rajta lazítani.
A betyáros gombócokat gyakran galuskával fogyasztják, de sült krumplival, tésztával is finom.
Ezen a képen ugyan nem olyan tetszetősen néz ki, de a petrezselymes ízesítésű húsgombócok a gombás mártással valóban finom elegyet alkotnak.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: