Bejgli diétás módon
A cukorbetegség önmagában komoly probléma tud lenni, de kellő figyelemmel betartva néhány szabályt nem kell lemondani az étkezés adta élvezetekről. Karácsonyra készülve nálunk is szült bejgli, elsőre féltem neki állni a diétás verziónak, most azt gondolom, bármely asztalra fel merném szolgálani, nagyon finom lett. Külön köszönet a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház diabetológiai osztályának a munkájukért, e receptért.
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 35 dkg natúr joghurt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 5 dkg barna rizsliszt
- 30 gramm negyedannyi édesítő (Pl.:Dia-Welness)
- 10 gramm olaj
- 2 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 2 ek frissen facsart citromlé
- 5 gramm útifűmaghéj (darált)
- 1 csipet só
A mákos töltelék 2 rúdhoz:
- 30 dkg sárgahúsú édesburgonya
- 13 dkg darált mák
- 0,6 dl víz
- 5 dkg negyedannyi édesítő
- 2 kk vaníliaőrlemény
- 1 kezeltlen citrom reszelt héja
A diós töltelék 2 rúdhoz:
- 40 dkg darált dió
- 1,5 dl mandula tej
- 1 narancs frissen facsart leve
- 1 narancs reszelt héja
- 2 kk vaníliaőrlemény
- 5 dkg negyedannyi édesítő
A tésztával indítunk. Az egyik tojással összegyúrjuk a tésztát., majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1-2 órára. A másik tojást pedig szétválasztjuk külön a sárgát és külön a fehérjét. Mindkettőt picit felverjük.
A töltelékhez elsőnek kevés vízben megfőzzük a nagylukú reszelőn lereszelt édesburgonyát kb 15 perc főzés után lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a mákot, édesítőszert, citromhéjat, vanilíát. A kevés vizzel átforraljuk és hagyjuk kihűlni. A diós töltelékhez a tejet felforraljuk, majd ráöntjük az édesítőszeres darált dióra, összedolgozzuk és hozzákeverjük a narancs héját és levét.
Amikor a tésztánk pihent 4 egyenlő részre vágjuk, mérleggel érdemes kimérni. Félcentis téglalapokat nyújtunk enyhén lisztezett felületen és a betöltjük a diós és a mákos tölteléket. A tészta végeket behajtjuk, hogy a töltelék ne essen ki, feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
Lekenjük a tojássárgával, Megszurkáljuk, hogy ne repedjen ki. (persze nekem kirepedt). Hagyjuk megszáradni a tojást a tésztán. Közben előmelegítjük a sütőt 160 fokra alós-felső sütésen.
Amikor a tojássárgája megszáradt, lekenjük a bejgliket az enyhén felvert tojásfehérjével és azt is hagyjuk rászáradni. A felszíne nem lesz márványos, mint a hagymoányos módon készültnek, de nagyon szép csillogó lesz.
Amikor megszáradt a tojás kb 40 perc alatt készre sütjük, hagyjuk kihűlni és tálalhatjuk. Már tudjuk, hogy nem csak karácsonra fog készülni ezentúl és sokféle töltelék variációt is kaptunk, gy majd későbbiekben azt is mutatjuk.
Jó étvágyat!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: