Loading...

Az áfonya mámora

Az áfonya mámora / 2022. október 15., szombat

Bécsi almás

Van nekünk egy kis híján feledésbe merült kedvencünk, a bécsi almatorta. Ma elővettem ezt a receptet és némi átalakítást ejtve rajta egy szögletes piteformában megsütöttem. Így is pazar: citromos linzer, a krémes, vajas töltelékkel, édes almával és roppanós mandulával. 
Természetesen készíthető tepsiben is.


Hozzávalók, 21x31cm-es kivehető aljú szögletes piteformához, vagy tepsihez


Tészta


180g liszt (60g sima, 60g tk. búza, 60g őrölt a zabpehely)


1 teáskanál sütőpor


1 tojás

60g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyit használtam


100g hideg vaj
1 kezeletlen citrom héja

(vaj és liszt, a tepsi előkészítéséhez, ha nem tapadásmentes)




Töltelék

1kg alma


130g puha vaj

60g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyit használtam


1 tojás


90g liszt (30g sima, 60g őrölt zabpehely)


180ml habtejszín


30 g szeletelt mandula 
 
 
A vajat elmorzsoltam a sütőporos
liszttel, hozzáadtam az édesítőt, citromhéjat, tojást, gyors mozdulatokkal
összegyúrtam és hűtőszekrénybe tettem.

Míg a tészta pihent, addig az almákat meghámoztam, magházukat kivettem, negyedeltem, majd fél centis szeletekre
vágtam. 

A tésztát alaposan lisztezett nyújtótáblán körülbelül 3mm vastagra
nyújtottam, kibéleltem vele a formát, majd visszatettem a hűtőbe. Ha tepsiben készítjük, legyen 3 cm-es
pereme.
 

A töltelékhez a tejszínt laza habbá vertem. A vajat habosra kevertem az édesítővel és a tojással, majd belekevertem a lisztet, végül a
tejszínt. Az almát egyenletesen elterítettem a tésztán, rásimítottam a
tejszínes tölteléket, majd megszórtam mandulával. 180 fokra előmelegített sütőbe
tettem és 50 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. A formával együtt rácsra tettem kihűlni, majd amikor langyos volt, levettem róla a keretet és lecsúsztattam a dekliről. 

Az almatorta receptje ide kattintva érhető el.
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 
 

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: