Banoffe avagy banán-karamell torta
Ezt a tortát Emőkétől tanultam, nagyon gyorsan elkészíthető nagyon finom desszert, kezdőknek is megéri elkészíteni
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:
Az alaphoz:
20 dkg keksz
10 dkg vaj
A töltelékhez:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
1 kiskanál vanília sűrítmény
4 lap zselatin (vagy 7 g porzselatin)
3 banán
1 doboz Dulce de leche - recept itt
Az alaphoz a kekszet apróra daráljuk és összekeverjük az olvasztott vajjal. Egy levehető szélű tortaforma vagy csak egy állítható tortakarika aljára sütőpapírt helyzünk és kibéleljük a vajas kekszmorzsával. Igyekezzünk jól lenyomkodni a morzsát és a forma szélére is felragaszgatni, minél magasabban. Én csak 1 cm magasra emeletem a tortakarimát. 180 C fokra előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük. Vigyázzunk, ne égjen meg. Kihűtjük.
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk 10 percre, majd a felforrósított tejszínbe keverjük, átszűrjük és kihűtjük. ha porzselatint használunk, akkor azt a hideg tejszínbe ázattjuk 10 percre, majd utána melegítjük jó alaposan fel vigyázva, hogy ne forrjon fel.
A mascarponét habosra keverjük a porcukorral és a vaníliával, majd habverővel tovább keverve hozzácsorgatjuk a zselatinos tejszínt.
A tortalap alját bőven adagolva kikenjük a karamellkrémmel, majd kirakjuk banánszeletekkel. Minél többel, annál finomabb. Ráöntjük a vaníliakrém felét, rápötyögtetjük a maradék dulce de lechet, ismét banánkarikák és végezetül a maradék vaníliakrém.
Jól behűtjük, tetszés szerint díszitjük.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: