Zöldségleves gyékényhajtással
A gyékényhajtás vagyis a levelek fiatal része ehető nyersen és főzve is, elsősorban tavasszal, amikor még zsenge. Most nyár elején már csak a belső részei, a külső leveket érdemes eltávolítani. Fontos még, hogy tiszta vízből szabad kizárólag gyűjteni. Ez nehezebb feladat már. Hogy pontosan hogyan és mely rész ehető, arról ITT írtam. A víz alól is lehet akár kibogarászni még egészen fiatal hajtásokat, rügyeket is, ősztől pedig a gyöktörzsét, ami szénhidrátban gazdag, de most a vízből már kinőtt hajtást használtam.
Elkészítés: A megmosott gyékény puha, alsó, belső részeit karikára vágtam. Kis olajon apróra vágott fokhagymát pirítottam, majd hozzáadtam a felvágott zöldségeket, most éppen sárgarépa, zellergumó és zellerszár, zöldbab, burgonya és persze a gyékény. Fűszerek: babérlevél, tört feketebors, pici lestyán, petrezselyem és persze só. Felöntöttem vízzel és készre főztem. A gyékénynek nincs íze, én nem érzékelem, de a jellegzetes karikák érdekesek a levesben.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: