Loading...

A parókia konyháján túl

A parókia konyháján túl / 2024. augusztus 22., csütörtök

Zakuszka padlizsánnal

 

A hentesüzlet tulajdonosa, ahova járunk, erdélyi származású. Rendszeresen kapható rahát, burduf túró (ez nem tudom, mi), és egyéb ott gyártott termék. Egyszer leemeltem a polcról egy üveg piros valamit próbaképpen. Zakuszka volt, és annyira ízlett, hogy azóta többször is veszek.
Most találtam hozzá receptet is Dragomán György fb oldalán. Az üvegen nem néztem meg a hozzávalókat most, csak főzés közben jutott eszembe, és szomorúan láttam, hogy répa is kellett volna bele,
de már nem tettem hozzá. Majd legközelebb. Hiányzott a kicsit édeskés íz, amit a répa adott volna. Így egy kevés édesítővel oldottam meg. Finom volt így is. Katalin írja.a répát,  de csak később néztem meg ezt a receptjét. 
Elvileg 1:1 arányban kellenek a fő alapanyagok, de volt némi eltérés.

Hozzávalók:

58,5 dkg pritamin paprika tisztítva
49,3 dkg vöröshagyma 
1 kg padlizsán nyersen, de sütés után 42dkg-ra zsugorodott a mennyiség
A padlizsán sütés és lecsöpögtetés után

5 paradicsom
1 mokkáskanál őrölt feketebors
10-15 szem egész fekete bors
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál 1:4 édesítő
Elkészítés: Nagyjából tehát fél kg paprika, hagyma, padlizsán, paradicsom került bele. A zöldségeket ledaráljuk. A padlizsánt parázson kellene megsütni, ennek hiányában megfelelt a sütő is. Nem kell ledarálni, elég szétnyomkodni .  Annyi olajon, hogy bőven ellepje, elkezdjük sütni a hagymát. Legközelebb nem fogom ledarálni, mert sok levet enged így, és inkább főtt, mint pirult, de így szerepelt a receptben.
Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. Sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük. 
Kenyérre kenve fogyasztjuk, nem tudom, hogy más felhasználása van-e. Készítik még erdei gombával, de babbal is. 


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: