Loading...

Mesélő falatok

Mesélő falatok / 2022. augusztus 20., szombat

Töpörtyűs pogácsa kovászosan



Nem értettem a férjemet, miért rajong annyira a töpörtyűs pogácsáért. Évekig halogattam a kísérletezést, mert gyerekkoromból mindig a suli menzás borsos buci ugrott be, amiről az jutott eszembe, mikor hazafelé tartottam, hogy jó lesz arra, hogy megvédjem magam a szomszéd randalírozó kutyáitól, akik néha még a biciklimnek is nekiugrottak felbőszült éhségükben. Amellett hogy nagyot koppan a fejükön még éhesek sem maradnak a két felnőtt ökölnyi, külsejében szárazra szikkadt pogácsától. De erre nem került sor soha, csak 1-2 narancsom bánta összességében, mert megtanultam nagyon gyorsan tekerni még a süppedős, utcavégi homokban is. Hát ennyi kitérőt a töpörtyűs pogácsához fűződő gyerekkori kapcsolatomról, ami már csak nem túl kedves emlékként lapul a múltam bugyraiban. Mára egészen megszerettem és sikerült kikísérletezni a férjem szerinti "tökély verziót", amire csak azt mondta, hogy "ne tovább, írd is le!" Lássuk:


 


Hozzávalók (2 gáztepsire való adag):


- 30 dkg finomliszt


- 10 dkg rétesliszt


- 8 dkg búzakenyérliszt


- 2 púpos ek. zabliszt


- 1 egész tojás + 1 felverve a kenéshez


- 10 dkg darált tepertő + 15 dkg a hajtogatáshoz


- 2 dl tej


- 2 dl tejföl


- 3 dkg élesztő + 1 ek cukor


- 2 evőkanál szárított rozs kovász (nagyobb áruházakban lehet kapni) vagy 2 nagy kanál házi vadkovász


- 2 ek. só + a hajtogatásnál még szóráshoz


- 1 kk. feketebors,


-  fél kk. fehérbors


- csapott kk. őrölt köménymag


 


Elkészítése: 


1. Élesztő felfuttatás a langyos cukros  tejben. 


2. Lisztek kimérése egy nagy tálba+ sóval, feketeborssal, szárított kovásszal, őrölt köménymaggal összekeverjük 


3. Minden kimaradt hozzávalót a tálba teszünk + az élesztős tejet se hagyjuk ki!


4. Kézzel elkezdjük összedolgozni ha kell, finomliszttel szórom. Addig gyúrom, amíg a kezemhez már nem ragad (kb. 5 perc). 


5. Lisztezett tálban kelesztjük 1 órán át.


6. Lisztezett deszkára borítom, kinyújtom 1-2 cm-es vastagságúra és megkenem a 15 dkg darált tepertővel (amit a művelet előtt legalább 1 órával kiveszünk a hűtőből, hogy jól kenhető legyen.) Majd megsózom a tetejét.


7. 2 oldalát behajtom középre a tésztának , majd a felső és alsórészt is ráhajtogatom. Letakarva állni hagyom és 2o percig kelni hagyom. 


8. A hajtogatást még 2x elvégzem 20 percenként.


9. Kinyújtom 2 ujjnyi vastagságúra, késsel sűrű vonalakat húzva "bekockázom a felületét".


10. Fehérborssal megszórt felvert tojással megkenem a tetejét. Kiszaggatom kerek 4-5 cm-es pogácsa szaggatóval és mehet a 180 fokra előmelegített légkeveréses villanysütőbe 30 percre. Akkor jó, ha már szép aranybarna, mint a képen.


Evési javaslat:


Inkább a főétkezések közé ajánlanám, mondjuk uzsonnára. Kiadós egy csemege, amiből ha hármat befalunk, elvagyunk egy darabig. Túrázáshoz is jó magunkkal vinni. Tejtermékkel fogyasztva kitesz egy komplett reggelit vagy vacsorát is. Frissen a legjobb, melegen és ropogósan. Sör mellé meg egyenesen főnyeremény. 


Jó Étvágyat kívánok Hozzá! 



Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: