Loading...

Gizi-receptjei

Gizi-receptjei / 2023. június 29., csütörtök

Tejfölös-zöldbabos húsgombócleves.

 


Amikor megjelennek a friss, zsenge zöldségek szívesen főzök egy-egy finom levest. Így történt ez most is, egy egyszerű tartalmas levest főztem ebédre, melybe a zöldségek, és a zsenge zöldbab mellett került még  húsgombóc is, és a tejfölt sem spóroltam ki. A leves igencsak laktató volt, így második fogásként mogyorókrémes palacsinta készült, természetesen teljes kiőrlésű liszttel, cukormentesen a diétámra való tekintettel.... (cukormentes mogyorókrémes palacsinta recept erre a linkre kattintva található)




Hozzávalók:

50 dkg zöldbab

2 db sárgarépa

1 db zöldség

1 db vöröshagyma

1-2 db krumpli

só (ízlés szerint)

2 tk ételízesítő

1 kk őrölt feketebors

2 db babérlevél

1 ek tönkölybúza finomliszt

1/2 ek pirospaprika

2 dl tejföl

egy csokor petrezselyemzöld, zeller zöld, lestyán... összekötve

2 ek étolaj

 

A zöldbabot, sárgarépát, zöldséget, és a krumplit pucoljuk meg, majd daraboljuk fel ízlés szerint.

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Egy fazékba hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. 

Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a feldarabolt sárgarépát és zöldséget, keverjük össze, és pároljuk tovább még pár percig.

Ezután szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, majd szórjuk meg a pirospaprikával, szintén keverjük össze, öntsük fel bőséges mennyiségű vízzel, majd adjuk hozzá a zöldbabot is.

Ezután sózzuk, szórjuk meg az őrölt borssal, adjuk hozzá az ételízesítőt és a babérlevelet, tegyük bele az összekötött zöldfűszereket, majd a zöldségeket főzzük félpuhára.

Amikor a zöldségek félpuhára főttek, adjuk hozzá a felkockázott krumplit, és tegyük bele a húsgombócot, és főzzük készre a levest.



Húsgombóc hozzávalói:

50 dkg darált sertéscomb (v. lapocka)

1 db tojás

só (ízlés szerint)

őrölt feketebors (ízlés szerint)


A darált húst ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, majd dolgozzuk össze.

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, gyúrjuk alaposan össze a masszát, majd nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat.

Ezután tegyük bele a félkészre főtt levesbe a krumplival együtt, majd főzzük készre a levest.

A tejfölt keverjük simára pár evőkanál lével és öntsük a leveshez, főzzük még pár percig, majd vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen.



Tálalás előtt szedjük a levest tányérba, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk.


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: