Loading...

Olgis kipróbált receptjei

Olgis kipróbált receptjei / 2024. december 16., hétfő

Teakeverék készítése, házilag.







A teázás nagyon fontos szerepet játszik a folyadék háztartás egyensúlyban tartásánál.


„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)


"A tea
származásáról kínai és japán eredetű legendát is ismerünk. A két monda közös
vonása, hogy a véletlennek tulajdonítják ennek a frissítő, különleges aromájú
italnak a felfedezését. Időszámításunk előtt 2700 körül Sen-nung kínai császár
egészségügyi okokból elrendelte az ivóvíz fogyasztás előtti forralását. A
császár kertjében hatalmas üstökben forralták a vizet, és ebbe a vízbe sodorta
a szél a tealeveleket. A császár megkóstolta és ízletesnek találta az italt,
így megszületett a tea."


Saját termesztésű és szárítású tea  levelekből készítek egy keveréket és azt fogyasztom.


A keverék összetevői:


akácfavirág, bodza, katáng virág, csalán, 3 fajta menta,hárs,cickafark, kakukkfű,aranyvesszőfű.


Rendszeresen kerül hozzá:


darált len és kapor.
Újabban filterezem is a teákat!
http://bloggeranyo.blogspot.com/2020/01/teat-filtereztem.html




Alkalom és szükség szerint rakok még hozzá:


fekete ribizli levelet


fehér babhéjat


ginko biloba levelet


diófa levelet


gyömbért


 kardamomot
matcha tea port
izsópot
zsályát


articsóka levelet


orsósarkot
levendulát
aranyvessző füvet


Sok munka van vele, de megéri.


A leszedés, mosás, szárítás  elég munkaigényes .


Aszalógépben nagyon szépen, és gyorsan szárad.


Ha gyümölcs ízűt szeretnék, nyáron friss, télen a befőtt gyümölcsökkel ízesítem


Alma, őszibarack, szilva, szeder, málna.


Ezen kívül csak méz és citromlé kerül bele.






                    Katáng és mályva virág szárad.






A  fehér babhéj,saját termés.
Felénk "kanpaszulynak" hívják!




Az ivólé készítéskor visszamaradt Izabella szőlő montot is megszárítom, a szőlő mag, nagyon értékes, ebből is kerül a teába.De le is darálom, ez a por is megy a teába, vagy éppen gyúrt tésztát színezek vele.


















Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: