Loading...

Tortázda

Tortázda / 2025. március 3., hétfő

Suszert torta, dédmamám saját receptje

 

Ez a finom és laktató sütemény leves után remek kiegészítőként szolgálhat a tésztás töltelék miatt.

Dédmamám sokszor készítette jénaiban, mikor gyerek voltam.  Ő kerek változatát preferálta, kizárólag saját maga által gyúrt tésztával töltve. Mindig ámulattal néztem, hogy milyen rutinnal, készült a tészta, melyet egy tészta készítő gép se vághatott volna szebben! 🙂

Ezt a süteményt Ő maga kreálta, és nevezte el. Kizárólagos a felhasználásának a joga!☝️😀

A bejegyzéssel emlékének adózom🪽🥹

 

Hozzávalók:

a tészta(mely más sütik alapja is lehet, mint pl. az almás, mákos, meggyes, túrós stb….)

50 dkg liszt

12 dkg cukor

12 dkg zsír

1 pohár tejföl

1 cs. sütőpor

2 egész tojás

Összedolgozzuk, kétfelé vesszük a tésztát, nyújtjuk, alsó réteget kikent tepsibe terítjük.

Töltelék:

500 g széles metélt, ügyesebbeknek házi készítésű is lehet

Ízlés szerint dió és cukor keveréke, melyet a tésztához keverünk, szintén ízlé szerinti mennyiségű lekvárral, mely lehet barack lekvár, vagy akár más is, amit szeretünk.

Leegyszerűsítve készítünk egy diós lekváros tésztát 😉

A tölteléket az alsó tésztára borítjuk, egyenletesen eligazítjuk, majd befedjük a felső réteggel, amit villával megszurkálunk.

Előmelegített sütőben, 175 C°-on, kb., 20-25 perc alatt, aranybarnára sütjük. De ez sütő függő. Figyeljük a barnulás mértékét. 

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Bár torta néven szerepel, szögletes variációban, tepsiben is készülhet, lásd a képen is 🙂

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: