Spárgás-zöldborsós pite.
A hűtőben meglapult egy csomag leveles tészta, a zöldborsónak és a spárgának pedig éppen itt az ideje, így egy húsmentes pitét sütöttem. Mivel a leveles tésztával semmi tennivaló nincs, a spárgának és a zöldborsónak pedig pár perc előfőzés elegendő, a vöröshagyma is rövid idő alatt üvegesre párolódik, a többi hozzávalót csak össze kell keverni, így bő egy óra alatt el is készül a pite, és már tálalhatjuk is. A hús vagy éppen szalonna, kolbász..... stb. pedig egyáltalán nem hiányzik, mert csak zöldségekkel is nagyon finom.
Hozzávalók 24 cm-es piteformához:
1 cs Tante Fanny tönkölyös leveles tészta
1 cs zöld spárga
10 dkg zöldborsó
1 db vöröshagyma
3 db tojás (nagy)
2 dl Milli főzőtejszín (20%-os)
1 dl tej
10 dkg reszelt sajt (pl. gouda, trappista..)
kisebb csokor petrezselyemzöld
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
őrölt színesbors (ízlés szerint)
csipetnyi szerecsendió (el is hagyható)
2 ek étolaj
A piteformát kenjük ki vajjal, helyezzük bele a leveles tésztát, majd tegyük be a hűtőbe, ameddig elkészítjük a tölteléket.
A spárgát hajlítsuk meg, törjük le a fás részt, majd daraboljuk fel.
Ezután tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a zöldborsót, öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje, szórjuk meg egy csipet sóval, majd pár perc alatt főzzük roppanósra.
Amikor a spárga és a zöldborsó roppanósra főt, szűrjük le, és hűtsük ki.
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és pároljuk üvegesre. Ezután hűtsük ki.
A tojásokat üssük bele egy tálba, adjuk hozzá a főzőtejszínt, a tejet, az apróra vágott petrezselyemzöldet, az ételízesítőt, a csipetnyi szerecsendiót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze.
Ezután adjuk hozzá a reszelt sajtot, és szintén keverjük össze.
Vegyük ki a hűtőből a piteformát, majd terítsük el a tésztán az üvegesre párolt vöröshagymát.
Ezután pakoljuk rá az előfőzött spárgát és zöldborsót, majd öntsük fel a fűszeres tejszínes-tojásos keverékkel.
helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, majd úgy kínáljuk. A kívül ropogós leveles tészta, és a jó szaftos töltelék remekül összeillik. A húsféleség pedig egyáltalán nem hiányzik ebből a pitéből.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: