Loading...

ízharmonikus

ízharmonikus / 2017. június 5., hétfő

Shakshuka








Itt a nyár, indulhat
a lecsószezon, ennek örömére egy közel-keleti lecsó változatot, a shakshuka-t
főztem ma ebédre.  




A shakshuka egy fűszeres, paradicsomszósz alapú egytálétel,
amiben – a mi tojásos lecsónktól eltérően – egészben sülnek meg a tojások, ennek
köszönhetően sokkal mutatósabb lesz a végeredmény. 


Eredetét tekintve az
észak-afrikai és az izraeli konyha tradicionális fogása, de Törökországban és
Spanyolországban is ismert – ez utóbbi változatba némi fűszeres kolbász, chorizo
is kerülhet. Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre, vacsorára, pitával vagy
kenyérrel körítve. Rengeteg változata ismert, és még egy további előnye, hogy
nagyon gyorsan elkészül.




Hozzávalók:


3 evőkanál olívaolaj


1 nagy vöröshagyma


3-4 gerezd fokhagyma


1 hegyes erős paprika


1 kaliforniai paprika


1-2 teáskanál cukor


80 dkg hámozott paradicsom-konzerv vagy friss paradicsom, hámozva


1,5 evőkanál édes őrölt fűszerpaprika


1 teáskanál római kömény


1 csokor friss petrezselyemzöld apróra vágva


5 tojás




frissen őrölt bors


fekete olívabogyó (elhagyható)


feta sajt




Elkészítés:




Az olívaolajon megdinszteljük a megtisztított,
felkarikázott vöröshagymát. Közben hasonló nagyságúra szeleteljük a kétféle
paprikát, és a hagymához keverjük. Üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot
és a megpucolt, felszeletelt fokhagymát. Pár perc múlva a tűzről lehúzzuk,
belevegyítjük a római köményt és a fűszerpaprikát, végül hozzáöntjük a
paradicsomot. A petrezselyemzöldből keveset félreteszünk a tálaláshoz. A többi
petrezselyemmel, sóval, borssal fűszerezzük, és időnként megkeverve, közepes
lángon 1/2 órán át fedő nélkül főzzük az ételt. Evőkanállal 5 mélyedést
készítünk a lecsóba, és óvatosan, egyesével beleütjük a tojásokat, majd további
5-10 percen keresztül, lefedve főzzük az egészet. Apróra vágott olívabogyóval,
morzsolt fetával és petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.





A recept a Kifőztük magazinban is megjelent.



Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: