Loading...
Oliva / 2024. április 19., péntek

Rusztikus kenyér

Ennek a kenyérnek az elkészítése kicsit hosszadalmasabb a többszöri kelesztés miatt, de ha van időnk, akkor igazán megéri nekiállni, mert nincs vele sok tennivaló, és nagyon szép, ropogós héjú, hagyományos kenyér lesz a végeredmény.  Magok nélkül is lehet készíteni.


img_0665.jpg


 Hozzávalók:


20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt


70 dkg búzakenyérliszt


kb. 6 dl langyos víz


3 dkg friss élesztő


2 teáskanál só


3 teáskanál cukor


2 evőkanál olaj


3 evőkanál mag (tökmag és napraforgómag vegyesen, vagy bármi más ízlés szerint).


 Az élesztőt a langyos vízben elkeverem, nem kell felfuttatni, csak feloldani.


A lisztet, sót és cukrot egy dagasztótálban elkeverem, hozzáadom az élesztős vizet és géppel elkezdem dagasztani. Amikor a tészta összeállt, hozzáöntöm az olajat is, és kb. 12-15 perc alatt lágy tésztává dagasztom. Közben azért figyelni kell, mert ha túl lágy, akkor kis lisztet adok hozzá, ha túl szoros a tészta, akkor pedig némi langyos vizet.


A megdagasztott tésztát letakarom, langyos helyen 2 órát pihentetem.


Ezután hozzáadom a magokat (egy kicsit félreteszek a tetejére), a tésztát könnyedén átgyúrom, majd letakarva 1 órát pihentetem.


Ezután ismét lazán átgyúrom a tésztát, cipót formálok belőle és sütőpapírral bélelt tepsire teszem, letakarva további fél órát kelesztem (én borítottam rá egy nagy kerek tálat, hogy a cipó szép kerek alakúra dagadjon, a tál peremét érdemes vékonyan olajjal megkenni, hogy a tészta kelés közben ne ragadjon majd hozzá).


 A pihentetés után a megkelt cipót vízzel óvatosan lekenem és megszórom magokkal. Éles késsel 2-3 helyen bevagdalom.


 180 fokra előmelegített sütőben „kenyérsütés” programom nekem 50 perc alatt sült meg. Ha nincs ilyenprogram a sütőn, akkor egy kis vizet ajánlatos a sütőbe locsolni, hogy egy kis gőz képződjön és segítse a szép állag elérését.


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: