Loading...

A közös konyha(kert)

A közös konyha(kert) / 2024. október 24., csütörtök

Rozmaringos-citromos só

Annától nemcsak a szép dagi 3 literes üveget kaptam, hanem egy szép csokor rozmaringot, meg pár szál kakukkfüvet és csombort is. Minden friss fűszernövénynek annyira örülök, sokkal finomabbak, mint szárított megfelelőik, bár azok is jók. Most ki akartam próbálni valahogy úgy tartósítani a rozmaringot, hogy minél jobban hasonlítson a friss önmagára. Ezt a sóban eltevést választottam, bár az aprítógépem valamiért nem őrölte elég egyneművé, szerintem így is finom lesz. 

Frissítés! Elkészült az első rozmaringos-citromos sült csirkemell, és valami fantasztikus lett! Szívesen adok egy pici kóstolót bárkinek, de csak a fűszersóból, a csirkét megettem. 

Frissítés-2! Elkészült az első kacsazsírban sült rozmaringos-citromos sült krumpli. A krumplikat meghámoztam, félbevágtam, a kacsamell és a kacsacomb mellé tettem, kicsi (bolti) kacsazsírral megkentem mindegyiket, és megszórtam a fűszersóval. Hihetetlenül finom lett!


Hozzávalók

  • 1 csésze durva tengeri só (nekem jódozott van ebből a nagyszeműből valamiért)
  • 1 marék friss rozmaringlevél
  • 1 biocitrom reszelt héja
Volt olyan leírás is, ahol valamennyi gramm zöldfűszerhez ugyanannyi gramm sót írnak, ezért kimértem a hozzávalókat, hogy tudományosabb legyen a recept. De a 11 gramm só nagyon-nagyon kevésnek tűnt (kábé egy kávéskanálnyi ennyi só), úgyhogy 22 gramm sót mértem ki, le is fotóztam. Csakhogy ezzel a sómennyiséggel is küzdött csak az aprítógép, úgyhogy még legalább annyit adtam hozzá, de azt már nem mértem. Ennyi 22 gramm só és 11 gramm rozmaring:


A rozmaringleveleket levagdostam ollóval, mert ha letéptem vagy lehúztam, akkor jött a fás szárból is. Lereszeltem a biocitrom héját. Mindent az aprítógépbe tettem, és igyekeztem finomra őrölni, de sikerült ahogy sikerült. Nem bánom, jó lesz így rusztikusan is sütőben sült csirkéhez, nyári grillezéskor pedig grillezett csirkéhez, zöldségekhez, de javasolják még bárányhoz és steakhez is.

Most a radiátorra tettem a nyitott üveget, hogy kicsit még száradjon. Ha beleszimatolok, minden bánatom nyomban elszáll. 


Nem tudom meddig áll így el, én hűtőben fogom tartani. A friss fűszernövényeket többféleképpen is lehet tartósítani, például: 
- szárítással,
- lefagyasztással,
- olajban eltevéssel,
- ecetben eltevéssel,
- sóban eltevéssel.

Annyira várom, hogy használhassam, főleg ha grillezhetnék majd valahol. Elsőnek azért csak itthon, egy sült csirkéhez fogom kipróbálni. Vagy vöröslencséhez, annak annyiféle egzotikus elkészítési módja van. 

Cicahíradó helyett üstököshíradó: Szombaton a fiatalok elmentek Budajenőre megnézni a Tsuchinshan-ATLAS üstököst, ami 80 ezer évente jár errefelé.


Egy applikációval nézték, hogy merre kell keresni az égbolton. Ez az applikáció egyébként a csillagképeket is megmutatja, kirajzolja, nyíllal irányít, hogy merre kell keresni, és mutatja, ha ott van. Mesél is mindenről amire rányomsz. KELL nekem egy ilyen applikáció, csak ahhoz ugye okostelefon is kéne, ami egyelőre nincs, mert azt nem akarok.


Ez az üstökös több napig volt látható, és Mazsi úgy magyarázta, hogy olyan messze van, hogy amennyit halad, addig többször fordul a Föld. Egyébként szabad szemmel nehéz volt észrevenni, a fotón valahogy jobban látható, mondták. Ez persze nem minden fotóra igaz, de a Szabi által készítettekre igen.


Amy egyszerűen azért nincs a képen, mert nem vitték magukkal, nehogy megfázzon (a nem írom le, hogy mije, ahogy a gazdája mondta) a 7 fokos hidegben, meg félő volt, hogy unatkozott volna, mert nem vadászhatja le a többi élőlényt.

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: