Roma májas tészta csirkével, leegyszerűsítve
A tradicionális recept egyszerűbben
Az utóbbi időkben sokat voltam romák között. Más kultúra, más szokások, de egy dologban biztos, hogy példát vehetünk róluk, ez pedig a vendéglátás.
Úgy főznek, úgy számítanak, hogy bármikor beeshet egy vagy több rokon, ismerős, vendég, és mindenkit szívesen látnak. Üdítő, étel, frissen sült húsok mindig terítékre kerülnek.
Bódi Margótól hallottam először a híres sült tyúkról májas tésztával, egy roma ismerősömtől elkértem a receptet is. Őszintén szólva, ma már nehéz lenne autentikusan elkészíteni, hiszen szükség lenne a tyúkban található, még nem kifejlődött tojásokra is. A tésztát is saját kezűleg gyúrják, hát, én ezt kihagytam...
Szóval, a most következő recept csak "utánzat", de nem kevésbé finom.
Sőt, kifejezetten nagyon finom. Kicsit sem diétás, de az ízei miatt kár lenne kihagyni. Próbáljátok ki!
Cigány májas tészta sült csirkével, egyszerűsítve
Hozzávalók 4 főre:
4 egész csirkecomb
4 db egész csirkemáj
30 dkg szélesmetélt
Só
Kb. 20 db fürjtojás, lehet több is
Kacsazsír, vagy ha van, csirkebőrből-, hájból kisült zsír
A csirkecombok bőrét alaposan besózzuk mindkét oldalon, tepsibe fektetjük egymás mellé. Fél liternyi vizet melléjük öntünk, betoljuk a sütőbe, addig sütjük, míg a húsuk omlós, a bőrük pedig ropogós lesz. Az a fontos, hogy a melléöntött vízből és a kisült zsírból szaft is legyen mellette, erre még szükség lesz.
Amíg a hús sült, kifőzzük a tésztát, hideg vízzel leöblítjük, egy tk zsírral összeforgatjuk, visszatesszük a lábosba. Megfőzzük a fürjtojásokat is, megtisztítjuk a héjától, a tésztához adjuk
Mikor a hús kész, a visszamaradt szaftot még forrón a tésztára öntjük, ha kevés, 1-2 dl vizet adjunk hozzá. A lényeg, hogy minimális szósz legyen rajta. Hozzáadjuk az elkapart májat és a tűzre tesszük. Közepes lángon addig forgatjuk, míg a máj készre sül. Ha kell, még sózzuk, de nem valószínű, hogy szükség lesz rá.
A kisült csirkecombokkal és sok savanyúsággal tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: