Reszelt epres süti cukorbetegeknek.
A folyton érő eper nálam még bőségesen terem, de gondolom ez másnál is így van, ezért gondoltam hogy sütök egy egyszerű omlós tésztás süteményt epres töltelékkel. A tészta egyik fele a tepsibe, a másik fele pedig a fagyasztóba került... Az ízesített epret pörkölt mandulaforgáccsal kevertem össze, és így került a tésztára, a másik tésztát pedig egyszerűen csak ráreszeltem, majd irány a sütő.... Az alsó tészta omlósra, a reszelt tészta ropogósra sült, melyhez jól illik a szaftos, mandulás-epres töltelék. Természetesen búza finomliszttel és cukorral is meg lehet sütni.
Tészta hozzávalói 18x27 cm-es tepsihez:
20 dkg tönkölybúza finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 ek eritrit
1 tk sütőpor
1 tk vaníliaaroma
10 dkg Vénusz vaníliaízű margarin
csipet só
1 db tojás (nagy)
1-2 ek hideg víz
A kétféle lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sütőport és egy csipet sót, majd alaposan keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott margarint, és a vaníliaaromát majd kezdjük el összemorzsolni. (ízlés szerint vajjal is készíthetjük)
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet, adjuk hozzá a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 ek hideg vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Ezután osszuk el a tésztát két egyenlő részre, majd az egyik tésztagombócot csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a fagyasztóba, hogy könnyen tudjuk majd reszelni.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd a másik tésztát nyújtsuk ki tepsi méretűre, és helyezzük bele. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát, majd a papírral együtt helyeztem a tepsibe.)
Epres töltelék hozzávalói:
50 dkg eper
5 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
1/2 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek keményítő)
5 dkg mandulaforgács (v. apróra vágott dió)
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd keverjük hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, és hagyjuk kicsit állni. (ízlés szerint több édesítőt is adhatunk hozzá)
A mandulát állandó kevergetés mellett pörköljük meg, majd rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy megégjen, és hagyjuk kihűlni.
Ezután az eperhez adjuk hozzá az előzőleg megpörkölt mandulát, a reszelt citromhéjat, a pudingport, és óvatosan keverjük össze, mielőtt a tésztára tennénk. (ha sok levet enged, akkor azt öntsük le, nehogy túl lágy legyen sütés után a töltelék, mert akkor nem tudjuk szépen felszeletelni)
Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá az epres tölteléket.
Vegyük ki a fagyasztóból a másik tésztát, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük rá az epres töltelékre.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt süssük készre a süteményt. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem, míg szép aranybarna lett a reszelt tészta a tetején.)
Az elkészült süteményt vegyük ki a sütőből, pár percig hagyjuk a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel a süteményt, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Az alsó tészta omlósra, a reszelt tészta ropogósra sült, melyhez jól illik a szaftos, mandulás-epres töltelék.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: