Loading...
Oliva / 2024. október 17., csütörtök

Polip zöld mártással, burgonyával

img_2067.jpg


Nem mindennapi alapanyag a magyar konyhákban a polip, és még azok sem gyakran készítik, akik egyébként – nyaraláskor, étteremben – szívesen megeszik. Nálunk sincs ez másként, főként a beszerzés akadályai miatt. Most azonban az egyik szupermarketben jó minőségű, gyorsfagyasztott polipkarokat lehetett kapni (400 grammos kiszerelésben), gondoltam, teszek vele egy próbát.


Egy egyszerűen elkészíthető receptet választottam.


 Hozzávalók:


40 dkg polip (nekem most csak a lábai – vagy karjai??)


1 kis fej hagyma


1 babérlevél


 40-50 dkg burgonya (új- vagy salátaburgonya a jó leginkább)


1 nagy póréhagyma


 A zöld mártáshoz:


1 csokor friss koriander


1 csokor friss petrezselyemzöld


1 újhagyma


2 gerezd fokhagyma


1,5 dl olívaolaj


0,5 dl fehérborecet


1 teáskanál őrölt édeskömény



 A polipot leöblítem, hideg vízbe teszem a félbevágott hagymával és a babérlevéllel, majd kb. fél óra alatt megfőzöm. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy jó-e, hogy egy fogpiszkálót vagy vékony hústűt beleszúrunk, és ha könnyen belemegy, akkor jó. A polip nem lesz soha omlósan puha, de ügyelni kell arra, hogy nem szabad túlfőzni, mert idővel egyre inkább gumis állagúvá válik és nem puhává.


Ha megfőtt, kiveszem a főzőléből, kicsit kihűtöm, majd konyhai kefével lesúrolom – ilyenkor lemállik róla a húst borító lilás-bordós hártya – és le is öblítem. A lábakat ezután nagyobb falatokra vágom, félreteszem.


Közben egy másik fazékban a burgonyát héjastól megfőzöm, majd kicsit kihűtöm, és szintén feldarabolom.


A mártás hozzávalóit botmixerrel simára aprítom, megkóstolom, ízlés szerint még fűszerezem.


 Ezután egy nagy serpenyőben kevés olívaolajat forrósítok, és pár perc alatt átpirítom a polipot. Kiveszem egy tálba, majd a serpenyőbe teszem a felkarikázott pórét és burgonyát és szintén átpirítom őket. 5-6 perc pirítás után visszateszem a polipot is, összekeverem, szükség szerint sózom és már készen is van.


 Tálaláskor a polipos-burgonyás keveréket tányérra rendezem és a zöld mártással meglocsolom.


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: