Omlós mandulahabos szivarkák
A tésztához
500 g liszt
200 g hideg zsír
3 tojás sárgája
2 dl tejföl
csipet só
A töltelékhez:
3 tojás fehérje
100 g cukor
200 g darált mandula (vagy dió, mogyoró)
1 csipet só
1 narancs reszelt héja (vagy citromhéj)
A szóráshoz:
vaníliás porcukor
A tésztához a hideg zsírt gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, majd a tejfölt. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Gyorsan dolgozzunk, ne dolgozzuk túlságosan sokat a tésztát. Fóliába csomagoljuk, hideg helyre tesszük legalább 1 órára.
A töltelékhez a tojások fehérjét kemény habbá verjük a sóval és a cukorral, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, hozzákeverjük a mandulát is. Nyomózsákba töltjük.
A tésztát 2 felé osztjuk, 2,5-3 mm vastag lappá nyújtjuk, 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden kis négyzet alsó felébe ujjnyi vastag tölteléket nyomunk a habzsákból. óvatosan szivarka alakra sodorjuk, sütőpapíros tepsibe helyezzük.
180 C fokra előmelegtett sütőben halvány rózsaszínűre sütjük (kb 15 perc), langyosan porcukorba forgatjuk.
Omlós, ízletes, szapora, sokáig elálló finom sütemény.
Tölthetjük sütésálló kemény lekvárral is, szilvaízzel a legfinomabb.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: