Loading...

Gizi-receptjei

Gizi-receptjei / 2023. augusztus 29., kedd

Nyúl vadasan zsemlegombóccal.

 


Gyerekként emlékszem mindig voltak nyulaink és sokszor készült belőle vadas, vagy éppen nyúlpörkölt, de rántva is nagyon szerettem. A napokban sikerült szép nyúlhús vásárolni, így a régi kedvencemet a nyúlvadast készítettem el. Nagyon finom volt, és persze a szép emlékek is visszatértek falatozás közben. Annak idején mindig forrázott gombóc készült hozzá, de én most inkább zsemlegombóccal tálaltam, melynek az elkészítése  igen egyszerű.....



Hozzávalók a vadashoz:

2 db nyúlcomb

2 db csontos húsrész

3-4 db sárgarépa

 1 db petrezselyemgyökér

 1 nagy vöröshagyma

 só (ízlés szerint)

2 tk ételízesítő

 5-6 szem egész fekete bors

 3 szem borókabogyó

 2 db babérlevél

 1/2 ek tárkonyecet

 3-4 ek liszt

 1/2 ek pirospaprika

 3-4 ek olaj

 2 dl tejföl

 1/2 ek mustár

 2 ek eritrit (v. kristálycukor)

 


A húst tegyük egy edénybe, majd adjuk
hozzá a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, és a vékonyra szeletelt
vöröshagymát. 


Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd ízlés szerint
sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, a borsot és a borókabogyót, tegyük bele a babérlevelet, és az ecetet.

Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és főzzük puhára a
húst és a zöldségeket. (amikor puhára főtt, és csak másnap szeretnénk
befejezni a vadast, akkor hűtsük ki, és tegyük be a hűtőbe)


A puhára főtt húst szedjük ki a főzőléből, és tegyük félre. A fűszereket és a babérlevelet szintén szedjük ki a főzőléből.


A puhára főtt zöldségeket egy kevés főzőlével turmixoljuk le,
vagy botmixerrel pépesítsük, majd öntsük vissza a többi főzőléhez. 




Az olajat hevítsük fel, majd szórjuk meg a liszttel, és kevergetve
pirítsuk világos zsemleszínűre. Ekkor vegyük le a tűzről, majd keverjük
hozzá a pirospaprikát, és hagyjuk langyosra hűlni.


Az eritritet (v. cukrot) állandó keverés mellett karamellizáljuk meg, majd öntsük fel kb.
1 dl vízzel. (az eritrit felolvad és éppen csak kap egy enyhe kis színt)



Amikor a rántás már csak langyos, adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük simára.




Ezután öntsük hozzá a forrásban lévő zöldséges főzőléhez, majd egy kézi
habverővel keverjük simára, főzzük sűrűre. Közben keverjük hozzá a
mustárt, és a karamellizált eritritet is.(közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)




Ezután helyezzük vissza a szószba a húst, majd néha óvatosan megkeverve, forraljuk ki, és főzzük tovább még pár percig.


Ízlés szerint citromlével is ízesíthetjük a vadast, de én inkább több tárkonyecetet, és mustárt adok hozzá.



Zsemlegombóc hozzávalói 10-12 db-hoz:

 
2 db teljes kiőrlésű zsemle (szikkadt)

 20 dkg tönkölybúza finomliszt

 1 db tojás (nagy)

 1 kk só

 őrölt fekete bors (ízlés szerint)

 kisebb csokor petrezselyemzöld (apróra vágva)

 3 dkg vöröshagyma (apróra vágva) 

 7 dk vaj 

 kb. 1,5 dl víz



A szikkadt zsemlét vágjuk fel kisebb kockákra, majd tegyük egy tepsire,
és a sütőben pár perc alatt pirítsuk meg. Ezután vegyük ki, és hűtsük ki
teljesen. (Egy serpenyőben, állandó kevergetés mellett is megpiríthatjuk.)


A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és
pároljuk üvegesre. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a
szintén apróra vágott petrezselyemzöldet.


A tojást keverjük össze a vízzel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal,
majd adjuk hozzá a kihűlt hagymás keveréket, a pirított zsemlekockát és
a lisztet, majd keverjük alaposan össze, hogy egy formázható masszát
kapjunk. (ha túl lágy lenne akkor még egy kevés lisztet, ha túl kemény,
akkor egy kevés vizet adjunk hozzá)


Ezután a masszából, vizes kézzel formázzunk kisebb gombócokat.


Egy edénybe forraljunk bőséges mennyiségű vizet, majd helyezzük bele a
gombócokat, és kb. 10 perc alatt főzzük készre. (főzés közben a gombócok
megnőnek)


Ezután szűrőkanállal szedjük ki  a vízből a gombócokat, majd tegyük egy
tálba, locsoljuk meg egy pici olajjal, óvatosan forgassuk meg, majd
tálalásig tartsuk melegen.



Tálaláskor helyezzük tányérra a húst, kanalazzunk rá bőségesen a mártásból, majd a zsemlegombóccal kínáljuk.


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: