Nyúl vadasan zsemlegombóccal.
Gyerekként emlékszem mindig voltak nyulaink és sokszor készült belőle vadas, vagy éppen nyúlpörkölt, de rántva is nagyon szerettem. A napokban sikerült szép nyúlhús vásárolni, így a régi kedvencemet a nyúlvadast készítettem el. Nagyon finom volt, és persze a szép emlékek is visszatértek falatozás közben. Annak idején mindig forrázott gombóc készült hozzá, de én most inkább zsemlegombóccal tálaltam, melynek az elkészítése igen egyszerű.....
Hozzávalók a vadashoz:
2 db nyúlcomb
2 db csontos húsrész
3-4 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 nagy vöröshagyma
só (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
5-6 szem egész fekete bors
3 szem borókabogyó
2 db babérlevél
1/2 ek tárkonyecet
3-4 ek liszt
1/2 ek pirospaprika
3-4 ek olaj
2 dl tejföl
1/2 ek mustár
2 ek eritrit (v. kristálycukor)
A húst tegyük egy edénybe, majd adjuk
hozzá a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, és a vékonyra szeletelt
vöröshagymát.
Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd ízlés szerint
sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, a borsot és a borókabogyót, tegyük bele a babérlevelet, és az ecetet.
Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és főzzük puhára a
húst és a zöldségeket. (amikor puhára főtt, és csak másnap szeretnénk
befejezni a vadast, akkor hűtsük ki, és tegyük be a hűtőbe)
A puhára főtt húst szedjük ki a főzőléből, és tegyük félre. A fűszereket és a babérlevelet szintén szedjük ki a főzőléből.
A puhára főtt zöldségeket egy kevés főzőlével turmixoljuk le,
vagy botmixerrel pépesítsük, majd öntsük vissza a többi főzőléhez.
Az olajat hevítsük fel, majd szórjuk meg a liszttel, és kevergetve
pirítsuk világos zsemleszínűre. Ekkor vegyük le a tűzről, majd keverjük
hozzá a pirospaprikát, és hagyjuk langyosra hűlni.
Az eritritet (v. cukrot) állandó keverés mellett karamellizáljuk meg, majd öntsük fel kb.
1 dl vízzel. (az eritrit felolvad és éppen csak kap egy enyhe kis színt)
Amikor a rántás már csak langyos, adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük simára.
Ezután öntsük hozzá a forrásban lévő zöldséges főzőléhez, majd egy kézi
habverővel keverjük simára, főzzük sűrűre. Közben keverjük hozzá a
mustárt, és a karamellizált eritritet is.(közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
Ezután helyezzük vissza a szószba a húst, majd néha óvatosan megkeverve, forraljuk ki, és főzzük tovább még pár percig.
Ízlés szerint citromlével is ízesíthetjük a vadast, de én inkább több tárkonyecetet, és mustárt adok hozzá.
Zsemlegombóc hozzávalói 10-12 db-hoz:
2 db teljes kiőrlésű zsemle (szikkadt)
20 dkg tönkölybúza finomliszt
1 db tojás (nagy)
1 kk só
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
kisebb csokor petrezselyemzöld (apróra vágva)
3 dkg vöröshagyma (apróra vágva)
7 dk vaj
kb. 1,5 dl víz
A szikkadt zsemlét vágjuk fel kisebb kockákra, majd tegyük egy tepsire,
és a sütőben pár perc alatt pirítsuk meg. Ezután vegyük ki, és hűtsük ki
teljesen. (Egy serpenyőben, állandó kevergetés mellett is megpiríthatjuk.)
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és
pároljuk üvegesre. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a
szintén apróra vágott petrezselyemzöldet.
A tojást keverjük össze a vízzel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal,
majd adjuk hozzá a kihűlt hagymás keveréket, a pirított zsemlekockát és
a lisztet, majd keverjük alaposan össze, hogy egy formázható masszát
kapjunk. (ha túl lágy lenne akkor még egy kevés lisztet, ha túl kemény,
akkor egy kevés vizet adjunk hozzá)
Ezután a masszából, vizes kézzel formázzunk kisebb gombócokat.
Egy edénybe forraljunk bőséges mennyiségű vizet, majd helyezzük bele a
gombócokat, és kb. 10 perc alatt főzzük készre. (főzés közben a gombócok
megnőnek)
Ezután szűrőkanállal szedjük ki a vízből a gombócokat, majd tegyük egy
tálba, locsoljuk meg egy pici olajjal, óvatosan forgassuk meg, majd
tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor helyezzük tányérra a húst, kanalazzunk rá bőségesen a mártásból, majd a zsemlegombóccal kínáljuk.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: