Loading...

A tetovált lány konyhája

A tetovált lány konyhája / 2020. július 20., hétfő

Nyári saláta majonézes mártással

A megszokott ízek egy kis plusszal


Tavaly meghívást kaptunk egy kertipartira, ahol kivételesen 5 percre sem kellett beállnom főzni. Sőt, királyként bántak velünk, fejedelmieket ettünk.


Ott kaptuk a sok sült mellé ezt a salátát, annyira ízlett, hogy el is kértem a receptet és itthon elkészítettem. 


Nagyon finom és friss, de van egy egyszerű trükkje: ha nagyobb adagot készítünk, esetleg több alkalomra, a fejes salátát csak tálalás előtt keverjük hozzá, különben "megszottyad". Vagyis megfonnyad és az nem túl étvágygerjesztő :)


A szószhoz szükség van tartármártásra is. Találhattok egy tuti recept a blogomon itt, de most egy sokkal egyszerűbbet használok. Ennek az az oka, hogy nem volt kedvem túl sokat kevergetni, de ha nektek van időtök, mindenképpen az extra változatot használjátok! :)


 


Nyári vitaminsaláta majonézes mártással



Hozzávalók 4-6 főre:


1 fej saláta


2 csokor hónapos retek


1,5 kígyóuborka


1 nagy csokor újhagyma


3 zöld hegyes erős paprika


1 ek só


 


A salátaléhez:


2 ek ecet (20%-os)


3 ek cukor


6 dl víz


 


A tartármártáshoz:


5 nagy ek majonéz (receptem itt)


3 ek tejföl


1 ek mustár


Ízlés szerint só és bors


Pár csepp édesítő vagy kevés porcukor


 


A retket megtisztítjuk, vékonyra felszeleteljük. Az uborkát héjastul durvára reszeljük, a paprikát (ha nem akarjuk csípősre, az erét kivágjuk, de a végére mindenképpen jócskán veszít az erejéből) 3-4 mm-esre szeleteljük. Megszórjuk a sóval, összeforgatjuk, 1 órára hűtőbe tesszük.


Közben elkészítjük a salátalevet (só nélkül, hiszen a zöldségeken már van), ízlés szerint még adhatunk hozzá ecetet, én pl. jó savanyúan szeretem.


A salátaleveleket megmossuk, falatnyi darabokra tépkedjük.


Mikor letelt az egy óra, a zöldségekre öntjük a salátalevet és óvatosan beleforgatjuk a salátaleveleket. Ismét egy fél órát állni hagyjuk.


Összekeverjük a tartármártáshoz valókat. A salátáról leöntjük a levet, de nem kell nagyon alaposan, nem baj, ha kicsit vizes marad. Összeforgatjuk a tartárral, akkor jó, ha kicsit felhígul a salátalével.


Fogyasztás előtt behűtjük kicsit.



Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: