Nyári saláta majonézes mártással
A megszokott ízek egy kis plusszal
Tavaly meghívást kaptunk egy kertipartira, ahol kivételesen 5 percre sem kellett beállnom főzni. Sőt, királyként bántak velünk, fejedelmieket ettünk.
Ott kaptuk a sok sült mellé ezt a salátát, annyira ízlett, hogy el is kértem a receptet és itthon elkészítettem.
Nagyon finom és friss, de van egy egyszerű trükkje: ha nagyobb adagot készítünk, esetleg több alkalomra, a fejes salátát csak tálalás előtt keverjük hozzá, különben "megszottyad". Vagyis megfonnyad és az nem túl étvágygerjesztő :)
A szószhoz szükség van tartármártásra is. Találhattok egy tuti recept a blogomon itt, de most egy sokkal egyszerűbbet használok. Ennek az az oka, hogy nem volt kedvem túl sokat kevergetni, de ha nektek van időtök, mindenképpen az extra változatot használjátok! :)
Nyári vitaminsaláta majonézes mártással
Hozzávalók 4-6 főre:
1 fej saláta
2 csokor hónapos retek
1,5 kígyóuborka
1 nagy csokor újhagyma
3 zöld hegyes erős paprika
1 ek só
A salátaléhez:
2 ek ecet (20%-os)
3 ek cukor
6 dl víz
A tartármártáshoz:
5 nagy ek majonéz (receptem itt)
3 ek tejföl
1 ek mustár
Ízlés szerint só és bors
Pár csepp édesítő vagy kevés porcukor
A retket megtisztítjuk, vékonyra felszeleteljük. Az uborkát héjastul durvára reszeljük, a paprikát (ha nem akarjuk csípősre, az erét kivágjuk, de a végére mindenképpen jócskán veszít az erejéből) 3-4 mm-esre szeleteljük. Megszórjuk a sóval, összeforgatjuk, 1 órára hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a salátalevet (só nélkül, hiszen a zöldségeken már van), ízlés szerint még adhatunk hozzá ecetet, én pl. jó savanyúan szeretem.
A salátaleveleket megmossuk, falatnyi darabokra tépkedjük.
Mikor letelt az egy óra, a zöldségekre öntjük a salátalevet és óvatosan beleforgatjuk a salátaleveleket. Ismét egy fél órát állni hagyjuk.
Összekeverjük a tartármártáshoz valókat. A salátáról leöntjük a levet, de nem kell nagyon alaposan, nem baj, ha kicsit vizes marad. Összeforgatjuk a tartárral, akkor jó, ha kicsit felhígul a salátalével.
Fogyasztás előtt behűtjük kicsit.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: