Loading...

Tortázda

Tortázda / 2020. május 1., péntek

Mille feuille






A Mille feuille (ejzsd: mill föj) ezer lapot jelent, és 


 egy Francia desszert különlegesség.


Röviden jellemezve, légies lapok közé rejtett, könnyő krém.


Különböző gyümölcsökkel kombinálhatjuk, diszítésének pedig


csak a fantázink szabhat határt!


Jelen esetben egy cukormentes vanilíás krémmel társult.


Ha van cukormnetes fehércsokink vagy nem diétésan készül,


akkor 1-2 tábla olvasztva mehet a krémbe. 


A tésztához normál leveles tásztát használtam.


A blogon van fent házi készítésű is, ami nyilván nem 100 %-ig


olyan de több recept alátámasztotta, hogy azért nem 


méltatlan a nagytvestvéréhez! 


Természetesen szeretném majd dia-wellnes lisztekkel is tesztelni


de most nem mertem volna kísérletezni, mert túl fontos személyek


kapták anyáknapjára. Az anyukám és a nagymamám! <3








Hozzávalók 2 db, 3 soros tortához:




2 csomag Lidl előre nyújtott leveles tészta


2-3 doboz pilos laktóz m. habtejszín


(én 3-at használtam de maradt ki valamennyi, viszont, 


ha nagyobb halmokat készítünk vagy azzal díszítünk, akkor kellhet)


250 g laktóz m. mascarpone+ 2,5 ek. 1:4 édesítő+


dia wellnes vaníliás cukor opcionálisan


a habhoz 2 csapott ek. dia- wellnes porcukor  


és dobozonként 1 cs. habfix 




Díszítéshez jelen esetben:


 áfonya


virágok 


sütőben kezelt glükóz szirup+ ételfesték 


(ha diétázunk, ez csak díszként funkcionál)


dw. porcukor


kevés kimaradt tészta sütve, és összetörve










Elkészítés:


A kinyújtott lapokat szív formával kiszúrjuk


(nekem egy állítható szív tortasütő formám


 volt az eszköz a legkisebb fokozatra téve, 


ami középen mérve 14 cm) 


A két lapoból 6 szívünk lesz, egy gáztepsire 3 db fér.


Ezeket sütőpapírra tesszük, majd sütőpapírral le is 


fedjük. Ráhelyezünk egy tepsit és 200 fokra 


előmelegített sütőben 10 percig sütjük.


A ráhelyezett tepsi, azért kell, mert nem engedi felhólyagosodni!


A sütési idő letelte után, ha még túl világos, 


 a tepsit és a paírt levéve a tetejéről, picit tovább sütjük.


(Ne feledjük a szívek mellé a kimaradt tésztából 


adagonként tegyünk egy keveset a tepsire, 


ezt törjük majd a tetejére!)


A kisült lapokat rácson hűtjük!


A 2. adagnál a sütési idő lerövidülhet!


A krémhez, a habot a fixszel, porcukorral elkezdjük felverni.


Még mielőtt teljesen kész lenne, hozzáadjuk a mascarponét a 


2 féle cukorral és befejezzük a műveletet.


A habzsákba a következő, nagyobb lyukkal rendelkező


kinyomócsővet rakjuk. Majd a zsákba helyezett krémből 


 kis halmokat teszünk a lapok rétegei közé.






 Ez 3 réteg krémet jelent, hiszen a tetejét is krémmel zárjuk.


A végén megszórjuk a törött tésztával, 


ráhalmozzuk a gyümölcsöt, meghintjük porcukorral és


virágokkal, glükóz dísszel díszítjük.


Ez utóbbi úgy készül, hogy silpát lapra színezett glükózt


húzunk. Ha keményebb, melegítsünk rá mikróba vagy


helyezzük a meleg tepsire a lapot és azon átpuhul, hogy


eltudjuk húzni. Majd tegyük a sütőbe és pár perc után, 


ahogy elkezd buborékokat képezni, el is készült. 


Figyeljünk arra, nehogy megégjen!


Mikor kivettük, hagyjuk hűlni, és szépen megszilárdul, 


és aztán tudjuk törni.


(sütőpapíron nem próbáltam, akinek nincs silpát, esetleg próbálja ki)








Készíthetünk fahéjas verziót, ekkor 1 ek. fahéjat tegyünk a krémbe.


Ha van karamellizálható cukorhelyettesítőnk vagy cukorral készítjük,


akkor a sütési idő letelte után szórjuk meg a lapot cukorral, 


majd 5 percre toljuk vissza, hogy a karamellizálódjon a tésztán.


Egyéb más ízek szintén a fantáziára vannak bízva.


Minden alapanyag normálra cserélhető, ízlés szerint!


A lapokat kjészíthetjük más méretbe/formába, kerek, kocka, téglalap.























Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: