Mille feuille
A Mille feuille (ejzsd: mill föj) ezer lapot jelent, és
egy Francia desszert különlegesség.
Röviden jellemezve, légies lapok közé rejtett, könnyő krém.
Különböző gyümölcsökkel kombinálhatjuk, diszítésének pedig
csak a fantázink szabhat határt!
Jelen esetben egy cukormentes vanilíás krémmel társult.
Ha van cukormnetes fehércsokink vagy nem diétésan készül,
akkor 1-2 tábla olvasztva mehet a krémbe.
A tésztához normál leveles tásztát használtam.
A blogon van fent házi készítésű is, ami nyilván nem 100 %-ig
olyan de több recept alátámasztotta, hogy azért nem
méltatlan a nagytvestvéréhez!
Természetesen szeretném majd dia-wellnes lisztekkel is tesztelni
de most nem mertem volna kísérletezni, mert túl fontos személyek
kapták anyáknapjára. Az anyukám és a nagymamám! <3
Hozzávalók 2 db, 3 soros tortához:
2 csomag Lidl előre nyújtott leveles tészta
2-3 doboz pilos laktóz m. habtejszín
(én 3-at használtam de maradt ki valamennyi, viszont,
ha nagyobb halmokat készítünk vagy azzal díszítünk, akkor kellhet)
250 g laktóz m. mascarpone+ 2,5 ek. 1:4 édesítő+
dia wellnes vaníliás cukor opcionálisan
a habhoz 2 csapott ek. dia- wellnes porcukor
és dobozonként 1 cs. habfix
Díszítéshez jelen esetben:
áfonya
virágok
sütőben kezelt glükóz szirup+ ételfesték
(ha diétázunk, ez csak díszként funkcionál)
dw. porcukor
kevés kimaradt tészta sütve, és összetörve
Elkészítés:
A kinyújtott lapokat szív formával kiszúrjuk
(nekem egy állítható szív tortasütő formám
volt az eszköz a legkisebb fokozatra téve,
ami középen mérve 14 cm)
A két lapoból 6 szívünk lesz, egy gáztepsire 3 db fér.
Ezeket sütőpapírra tesszük, majd sütőpapírral le is
fedjük. Ráhelyezünk egy tepsit és 200 fokra
előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
A ráhelyezett tepsi, azért kell, mert nem engedi felhólyagosodni!
A sütési idő letelte után, ha még túl világos,
a tepsit és a paírt levéve a tetejéről, picit tovább sütjük.
(Ne feledjük a szívek mellé a kimaradt tésztából
adagonként tegyünk egy keveset a tepsire,
ezt törjük majd a tetejére!)
A kisült lapokat rácson hűtjük!
A 2. adagnál a sütési idő lerövidülhet!
A krémhez, a habot a fixszel, porcukorral elkezdjük felverni.
Még mielőtt teljesen kész lenne, hozzáadjuk a mascarponét a
2 féle cukorral és befejezzük a műveletet.
A habzsákba a következő, nagyobb lyukkal rendelkező
kinyomócsővet rakjuk. Majd a zsákba helyezett krémből
kis halmokat teszünk a lapok rétegei közé.
Ez 3 réteg krémet jelent, hiszen a tetejét is krémmel zárjuk.
A végén megszórjuk a törött tésztával,
ráhalmozzuk a gyümölcsöt, meghintjük porcukorral és
virágokkal, glükóz dísszel díszítjük.
Ez utóbbi úgy készül, hogy silpát lapra színezett glükózt
húzunk. Ha keményebb, melegítsünk rá mikróba vagy
helyezzük a meleg tepsire a lapot és azon átpuhul, hogy
eltudjuk húzni. Majd tegyük a sütőbe és pár perc után,
ahogy elkezd buborékokat képezni, el is készült.
Figyeljünk arra, nehogy megégjen!
Mikor kivettük, hagyjuk hűlni, és szépen megszilárdul,
és aztán tudjuk törni.
(sütőpapíron nem próbáltam, akinek nincs silpát, esetleg próbálja ki)
Készíthetünk fahéjas verziót, ekkor 1 ek. fahéjat tegyünk a krémbe.
Ha van karamellizálható cukorhelyettesítőnk vagy cukorral készítjük,
akkor a sütési idő letelte után szórjuk meg a lapot cukorral,
majd 5 percre toljuk vissza, hogy a karamellizálódjon a tésztán.
Egyéb más ízek szintén a fantáziára vannak bízva.
Minden alapanyag normálra cserélhető, ízlés szerint!
A lapokat kjészíthetjük más méretbe/formába, kerek, kocka, téglalap.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: