Marlenka !
Molnár Magdi netes ismerősöm receptjét követtem.
Nála már sokszor megcsodáltam!
Amíg nem kaptam dobozos sűrített tejet, mindig kimaradt.
Sűrített tej, karamellizálva:
1.5 l 2,8-as tej,
60 dkg cukor
a végén, 10 dkg vajat keverek bele.
Addig forralom, kevergetve, amíg sűrű állagú karamell lesz belőle.
Ilyen átalakuláson megy át.
Ezt célszerű előző nap elkészíteni, üvegben, hűtőben sokáig eláll.
Erről ITT olvashatsz.
A pirított dió is előző nap készült, durvára daraboltam, a késes darabolóval.
"Teflon serpenyőben, takaréklángon 10-15 dkg diót
megpirítok, ha kihűlt ledarálok.
Kimérek 25 dkg sima lisztet és 20 dkg réteslisztet, csipet sót teszek bele
10 dkg margarint, 20 dkg barna cukrot /persze lehet fehér is/,
5 dkg méz,
1
evőkanál /15 ml/ ecetben feloldott 1,5 teáskanál /7,5 ml/ szódabikarbóna.
evőkanál /15 ml/ ecetben feloldott 1,5 teáskanál /7,5 ml/ szódabikarbóna.
Ezeket vízgőz felett összefőzzük, amíg minden felolvad, majd gyorsan
belekeverünk 2 db tojást.
A lisztbe belekeverjük a kihűtött és össze főzött alapanyagokat, bele 2 evőkanál tejföl
és lágy tésztát gyúrunk.
és lágy tésztát gyúrunk.
5 egyforma részre osztva (nálam mérlegen egyformára mérve) kigombócoljuk.
1 óra
pihentetés után alaposan lisztezett deszkán 37 cm x 27-28 cm-es téglalapot
nyújtva sütőpapírra téve a gáztepsi hátulján. 3-4 perc alatt a 170 fokos,
légkeveréses sütőben /felső 2. rácson/ megsütjük.
pihentetés után alaposan lisztezett deszkán 37 cm x 27-28 cm-es téglalapot
nyújtva sütőpapírra téve a gáztepsi hátulján. 3-4 perc alatt a 170 fokos,
légkeveréses sütőben /felső 2. rácson/ megsütjük.
Vigyázzunk! a 2. adagtól már elég a 3 perc is, lényeg hogy világos legyen a
tészta.
Sütőpapírostól deszkára tesszük és kihűtjük a lapokat.
25 dkg margarint habosra keverek, beleteszem a kihűlt karamellizálódott sűrített tejet és a pirított darált dióból 8 dkg-ot.
Nálam a krémbe nem került dió, csak szórtam minden rétegre.
Első lapot vékonyan megkenek (én az aromákat vízzel hígítottam ,rum vagy konyak aromával)
Rá a krém 1/5-öd része, pici őrölt dióval megszórom.
Újabb lap, krém, pici dió..... tetejére a krémre kicsit gazdagabban szórom a
diót és olvasztott csokival meg lehet csíkozni
( ez nálam elmaradt!)
Két nap spájzos pihentetés, puhulás után széleket levágva hosszában kettévágva
megformáztam, hosszúkás tálra raktam és így vágtuk a háromszög szeleteket."
Nálam, már aznap puha volt.
De, másnap az igazi!
Egy alkalommal szülinapi tortát is kikanyarítottam belőle, a fiam 50.szülinapjára.
A díszeket is én készítettem rá fondantból!
Egy alkalommal szülinapi tortát is kikanyarítottam belőle, a fiam 50.szülinapjára.
A díszeket is én készítettem rá fondantból!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: