Málnás mille feuille a konyhámból
Elhatároztam, hogy megtanulok egy francia desszertet készíteni a szabad hétvégémen. Mindig is vonzott a franciák fantasztikus, kifinomult, aprólékosan megmunkált sütemény palettája. A macaron-ok sokszínűsége, a soufflé-k könnyedsége. A vajas, tökéletes croissant-ok illatát már könyvolvasás során is elképzelem - nem véletlen jelennek meg a receptjeik akár egy-egy regény oldalain is - pedig sajnos nem volt még részem abban, hogy francia földön kóstolhassak belőle. Sajnos. A választásom az "ezerlevelű süteményre" esett, ugyanis kíváncsi voltam, hogy miért dicsérik ennyire. Mi lehet a káprázatának oka, ami miatt állítólag a világ minden táján meghonosodott már valamilyen formában.Tudatosan, napokig készültem rá (fejben), mert a franciák egyik legfinomabb süteményét nem lehet csak úgy mindenféle utánajárás nélkül papírról elkészíteni. Talán a legtöbbet akkor tehettem volna, ha elmegyek egy olyan cukrászdába, étterembe, ahol meg is kóstolhatom, vagy tovább megyek a történetben, esetleg valaki hozzáértőtől megtanulom...de sajnos erre nem volt lehetőségem és időm se. Maradt a Net, ahol találtam egy szuper videót, amin a versenyeket megnyert cukrász játszi könnyedséggel hozta össze a krémet és biztosította a nézőket, hogy bárki képes a műveletre gyakorlás nélkül is. Hát jó...megnéztem egy párszor a biztonság kedvéért és láss csodát, csak tud az, aki akar is...
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- Sütinként min. 10-15 szem málna (én úgy 50 szemet használtam, de azért, mert készült málna nélküli verzió is)
-Krémhez:
- 360 g tej
-fél rúd vanília (vagy 1 kk. folyékony vanília aroma)
- 58 g cukor
- 80 g tojássárgája
- 36 g kukoricakeményítő
- 30 g vaj
- 200 ml habtejszín (lehűtve)
- 50-80 g porcukor
- 2 tk. gyors zselatin,
Kell még:
- folpack, szilikonos sütőpapír, kerek sütikiszúró , habzsák, habcső, kézi habverő...
Elkészítése:
Elsőként mindent mérj ki mérleg segítségével kis tálkákba, amit csak lehet, ugyanis ripsz-ropsz szükség is lesz rá. Vaníliarúd kikaparásával folytatjuk, a magocskákat összekeverjük a cukorral. Feltesszük melegíteni a tejet. Közben a tojássárgájához hozzáadjuk a vaníliával elkevert cukrot és a keményítőt. Óvatosan habverővel csomómentesre kikeverjük. A forrásban lévő tejhez hőkiegyenlítéssel (kanállal a kikevert krémhez adagoljuk apránként a tejet és folyamatosan keverjük) adjuk hozzá a kikevert masszát. A tűzhely hőfokát közepesre állítjuk. Gyors keveréssel dolgozunk, gyorsan be is sűrűsödik a krémünk. Várunk egy kicsit és az első "rottyanásnál" le is zárjuk és levesszük az elkészült krémet. Még melegen belekeverjük az előre felkockázott teavajat. Jól elkeverjük benne. Majd folpackkal letakarjuk, egészen a krémet is, hogy ne bőrösödjön be. Akkor tesszük be a hűtőbe, ha a lábos már nem forró. Ezután elővesszük a már órákkal a sütés előtt fagyasztóból kivett leveles tésztát. Kerek sütikiszúróval szaggatunk lapokat. És most jön a francia csavar, mert nem csak úgy egyszerűen kisütjük, hanem fogunk egy szilikon sütőpapírt, egy gáztepsit megfordítunk (a hátán sütjük). A szilikon papírt meghintjük porcukorral, erre jönnek a tésztalapok. Aztán megint jön a porcukor hintés (módjával) és erre megint egy szilikon lap kerül. Aztán veszünk egy nehezéket, mondjuk még egy gáztepsit és lenyomjuk vele a tésztákat és így megy a sütőbe. Elektromos sütőbe (előmelegítve) 200 fokon sül 6-7 percig. Az én gázsütőmben átlépte a 10 percet is mire elérte a tökéletes állagot. Középbarna, kicsit hólyagos lapok kerültek elő a sütőből, amit pont akkor kell kivenni, amikor megérzed az odakaramellizált lapok mennyei illatát. Ha utána bent hagyod, biztos odaég. Kiveszed és óvatosan átpakolod egy tálcára, hogy kihűljenek. Nekem 2 tepsire lett elég a tésztám. Ezután kerül ki a hűtőből a tejszínhab, amit felverünk géppel az expressz zselatint hozzákeverve kb. borotvahab állagúra. Majd elővesszük a krémet szintén a hűtőből. Egy kézi habverővel gyors fellazítjuk, aztán 3 adagba tesszük hozzá a tejszín körülbelül háromnegyed részét. A maradék rész, nem kerül bele, mert díszítésre használjuk és külőnben is túl fellazítaná a krémünket. Ha ezzel elkészültünk, készíthetjük a málnát és a megsült lapocskákat. A krémet habzsákba tesszük, de megteszi egy hűtőzacskó is, aminek vágunk a végén egy kb. max. 1 cm-es nyílást. Sorba nyomjuk ki a krémet a lapocskára úgy, hogy mindig málna kerül egy krémnyomat mellé. Akkora legyen a málnaszem, mint maga a krém, mert majd együtt tartják meg a következő szintet. Egy sütihez 3 tésztalapot használunk a fenti fénykép szerint és lehet ezt variálni úgy is, hogy nem teszünk minden krém után málnát, csak minden második helyre...mindenkire rábízom a kivitelezést. A teteje is tetszőlegesen díszíthető. Lehet csak porcukorral hinteni vagy tejszínhabbal dolgozni. Én a krémet nyomtam rá, mert a kislányommal időközben eltüntettük a megmaradt tejszínhabot :) Készen is vagyunk. Egy órára hűtőbe tettem, mert állítólag a hűtőtől lesz igazán roppanós a tészta és összeérnek az ízek. Nem ajánlom gyerekekkel való sütögetést, max. a tészta kiszaggatására hívnám legközelebb csak a lurkókat, mert a tepsikkel való egyensúlyozás során elég egy kis akadály, és beszerezhetünk egy égési sérülést is -nem viccelek- (egy hete sütöttem, de még mindig sebes az ujjam). Próbálja ki mindenki, aki csak kedvet kapott hozzá! A kép szerintem magáért beszél!
Evési javaslat:
Azt hiszem ez a sütemény méltán érdemelte ki az egyik legfinomabb süti címet, mert a karamellizált roppanós tészta és a mennyei vaníliás krém olyan egyveleget alkot amit már csak a gyümülcs kombináció überelhet. Ezt a véleményt osztotta aznap a családom, a szomszédok és még a távoli rokonok is. Érdemes megsütni szeretteinknek és nem kell megijedni a pepecselős részektől, mert nagy odafigyeléssel még egy amatőr cukrász is képes rá és garantáltan hálás lesz a befogadó közeg. Tálalási tipp: Óvatosan pakolgassuk a tányérra a kész tornyokat, mert könnyen törik és ha nem elég kemény a krémed, mert nem tartottad be a recept szabályait, akár dőlhet is. Adhatunk mellé villát, de nem biztos, hogy érdemes...
Jó Étvágyat kívánok Hozzá!
Recept Forrása: LiChi TV
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: