Málnás joghurtmousse torta
Ezt a tortát eredetileg a kedvenc gyümölcsömmel, földieperrel szerettem volna elkészíteni, de az évek óta tapasztalható tendencia miatt, miszerint a mostani kínálat csupa felfújt, kemény közepű, ízetlen epreket jelent, inkább letettem róla. Persze lehet, hogy másokat kielégít a – csumájánál sokszor még fehér, tehát félig éretlenül leszedett – mai eprek édessége, és a felhúzott szemöldökünk alatt csak a Kutyinyek meg én nézünk szúrósan, értetlenkedve a fölött, hogy hogy lehet az, hogy mások szerint a fent nevezett gyümölcs minősége változatlan maradt. Szóval akinek ízlik az (v)egye, én viszont pénzt nem adok érte. Úgyhogy a tortába inkább másik nagy kedvencünk, málna került.
Az alábbi receptleírás terjedelme senkit se rettentsen el, mert ugyan picit hosszadalmas ecsetelni az egyes lépések mikéntjét, de a torta elkészítése valójában nem bonyolult (még azzal együtt sem, hogy a torta belseje ezúttal érdekesebb lett), és alapvetően kevés hozzávalóból dolgoztam.
Sajnos a másnapi fotózásnak pont nem kedveztek a fények (sem a hőmérséklet), és mire oda jutottam, hogy külön a tortaszeletet is lefotózzam, még erősebb lett a napsütés, majd pedig bosszantó ellenpontként totál beborult az ég. Úgyhogy a nagy műgonddal készült (időközben pöttyet csáléra rogyott) tortáról kevés használható kép született, sőt azokkal sem vagyok elégedett. Szerencsére kóstoláskor minden bosszúságom tovaszállt. :D A könnyed joghurtos mousse a málna savanykás édességével igazi nyári tortát eredményezett még akkor is, ha ez nem egy sütés nélküli változat.
Az alábbi receptleírás terjedelme senkit se rettentsen el, mert ugyan picit hosszadalmas ecsetelni az egyes lépések mikéntjét, de a torta elkészítése valójában nem bonyolult (még azzal együtt sem, hogy a torta belseje ezúttal érdekesebb lett), és alapvetően kevés hozzávalóból dolgoztam.
Sajnos a másnapi fotózásnak pont nem kedveztek a fények (sem a hőmérséklet), és mire oda jutottam, hogy külön a tortaszeletet is lefotózzam, még erősebb lett a napsütés, majd pedig bosszantó ellenpontként totál beborult az ég. Úgyhogy a nagy műgonddal készült (időközben pöttyet csáléra rogyott) tortáról kevés használható kép született, sőt azokkal sem vagyok elégedett. Szerencsére kóstoláskor minden bosszúságom tovaszállt. :D A könnyed joghurtos mousse a málna savanykás édességével igazi nyári tortát eredményezett még akkor is, ha ez nem egy sütés nélküli változat.
Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához:
a tésztához:
4 tojás
12 dkg cukor
8 dkg finomliszt
5 dkg étkezési kukoricakeményítő
1 tk. 5 g sütőpor
3 ek. meleg víz
a málnapüréhez:
45-50 dkg friss vagy mirelit málna (utóbbit előbb szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni)
1 citrom reszelt héja
a málnapudinghoz:
12 dkg málnapüré
2 dkg cukor
1 tk. (5 g) étkezési kukoricakeményítő
a joghurtmousse-hoz:
20 dkg málnapüré
50 dkg görög joghurt
2,5 dl habtejszín
10 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor vagy 1 tk. vaníliapaszta
6 zselatinlap
a díszítéshez:
15 dkg málnapüré
2 dkg cukor
2 zselatinlap
10 dkg mascarpone
1 dl habtejszín
1 ek. porcukor
3 ek. pirított mandulapehely vagy pisztácia
friss málnaszemek
citromfűlevélkék
elkészítés:
- A tésztához a tojásokat a cukorral robotgéppel magas fokozaton habosra kavarjuk, majd rászitáljuk a sütőporral, keményítővel vegyített lisztet, és alacsony fokozaton összekeverjük. Beledolgozzuk a meleg vizet, és a tésztamasszát a sütőpapírral bélelt kb. 38x33 cm-es gáztepsibe öntjük. Hagyjuk elterülni, majd elsimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
- A tésztalapról rögtön lehúzzuk a sütőpapírt, áttesszük egy tiszta konyharuhára, és a rövidebbik oldalánál fogva, konyharuhástól felgöngyöljük. Így hagyjuk kihűlni.
- A málnapüréhez a teljes gyümölcsmennyiséghez hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és leturmixoljuk (ezt a pürét használjuk az egyes elemekhez).
- A málnapudinghoz a püréből elvesszük a kellő mennyiséget, és csomómentesre keverjük a lábasba szórt keményítővel, cukorral. Folyamatosan kevergetve, kis-közepes lángon pudinggá főzzük. Folpackkal közvetlenül lefedve hagyjuk langyosra hűlni.
- A kihűlt tésztalapot kitekerjük, és a széleit egyenesre vágjuk. A felületét megkenjük a málnapudinggal, és a rövidebbik oldalától kiindulva, kb. 5 cm széles csíkokra szeljük.
- Egy tésztacsíkot felgöngyölünk, és a talpára állítva tortaalapra (vagy tortatálra/tálcára/tortaforma aljára) helyezzük. Folytatólagosan e köré tekerjük a többi tésztacsíkot (így egy 16 cm átmérőjű tésztacsigát kapunk). Letakarjuk.
- A joghurtmousse-hoz a szükséges mennyiségű málnapürét a cukorral felforraljuk, majd belekeverjük a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinlapokat. Langyosra hűtjük.
- A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk előbb a hideg görög joghurtot, majd a zselatinos, édes málnafőzetet.
- A tésztacsiga köré egy 20 cm-esre beállított tortagyűrűt (vagy tortakarimát) helyezünk, körben kibéleljük vax fóliával (vagy enyhén vajazott sütőpapírcsíkkal), és a krémet a formába öntjük. A tetejét elsimítjuk, és másnapig hűtőbe tesszük.
- A díszítéshez a málnazselé-díszhez a gyümölcspürét a cukorral felforraljuk, és forrástól számítva 2 percig főzzük. Hozzáadjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinlapokat, és szépen elosztva, 4 vagy 8 szilikon mini muffinformába kanalazzuk (attól függően, hogy egész vagy félbevágott díszeket szeretnénk). Tálcára sorakoztatjuk, és fagyasztóba tesszük.
- A habgömbökhöz a tejszínt a porcukorral együtt a mascarponéhoz adjuk, felverjük, majd sima csöves habzsákba kanalazzuk. 1 órára hűtőbe tesszük.
- A lehűtött tortáról leemeljük a gyűrűt, és eltávolítjuk a fóliát (ha szükséges, a torta oldalát körben elsimítjuk, hogy szebb legyen). A málnazselé-díszeket kiapplikáljuk a szilikon formákból.
- A torta tetején késsel bejelöljük a 8 szelet helyét, majd tetszés szerint elhelyezzük rajtuk a zselédíszeket. A torta szélét körben mascarponés habgömbökkel, friss málnaszemekkel, pirított mandulapehellyel és citromfűlevélkékkel díszítjük.
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc
Megjegyzés, tipp:
Én 8 helyett csak 4 zselédíszt használtam fel (a 2 különböző mintájú szilikon minikuglófforma közül nekem ui. az egyik fajta jobban tetszett, de abból csak 4 darab van), és azokat félbevágva díszítettem ki velük a torta szélét.
A dekoráláshoz nem vettem igénybe az összes mascarponés habot, inkább a tortaszelet mellé kínáltam, ahogyan a felhasználatlan zselédíszeket is.
A dekoráláshoz nem vettem igénybe az összes mascarponés habot, inkább a tortaszelet mellé kínáltam, ahogyan a felhasználatlan zselédíszeket is.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: