Korhelyleves.
Az elmaradhatatlan korhelyleves, melyet minden évben e recept alapján megfőzök, és nagyon szeretjük. A szilveszteri mulatozás, a finom ételek elfogyasztása, és persze pár pohár itóka után biztosan jólesik majd ezt a savanykás korhelylevest elkanalazgatni..... így csakis ajánlani tudom mindenkinek. A savanyú káposzta mellett, bőségesen van benne virsli és császárszalonna is, így nemcsak nyugtatólag hat a gyomrunkra, de még laktató is. Elkanalazgathatjuk csak így magában, de egy szelet kenyér is remekül illik hozzá.
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
4 pár füstölt virsli (v. debreceni)
10 dkg füstölt császárszalonna
10 dkg bacon
2 db sárgarépa
2 db zöldség
1 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
só (ízlés szerint)
őrölt feketebors (ízlés szerint)
2-3 db babérlevél
köménymag (ízlés szerint)
1 kk Erős Pista (v. erős paprikakrém)
2 tk pirospaprika
2 dl tejföl
1/2 ek liszt
A füstölt szalonnát, a bacont, a vöröshagymát, és a fokhagymát vágjuk
fel apró kockára. A zöldségeket pucoljuk meg és ízlés szerint
daraboljuk fel. A káposztát kicsit nyomkodjuk ki, hogy ne legyen túl
savanyú, majd szintén vágjuk fel apróbbra.
Egy edénybe tegyük bele az apróra vágott füstölt szalonnát, majd kezdjük
el zsírjára sütni. Amikor már kezd egy kis színt kapni, adjuk hozzá az
apróra vágott vöröshagymát, süssük pár percig, majd adjuk hozzá a
szintén apróra vágott fokhagymát.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, a felkockázott bacont, és
pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük
alaposan össze, és adjuk hozzá a savanyú káposztát is.
Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd sózzuk,
borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint köménymaggal, és adjuk hozzá a
babérlevelet, ízlés szerint erős paprikakrémet (el is hagyhatjuk), majd főzzük puhára a
káposztát, és a zöldségeket.
Amikor a zöldségek és a káposzta puhára főltek, adjuk hozzá a felkarikázott virslit is.
A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy merőkanál levessel, majd
állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez. Ezután főzzük még pár
percig, majd tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint
tálaláskor még egy kevés ecettel is savanyíthatjuk a levest.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: