Loading...

"Anya, ez isteni!...", avagy Gabojsza konyhája

"Anya, ez isteni!...", avagy Gabojsza konyhája / 2022. január 22., szombat

Könyvajánló: Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage - Zamat - Több zöldség, több íz



Ha
vega vagy, vagy netán húsevő, aki több zöldséget vinne be a minden napjaiba, de
nálad a vega étel kimerül a rántott camembertnél áfonyadzsemmel és sült
krumplival, vagy a rántott karfiolnál és gombapörköltnél, akkor ez nem a neked
való könyv. Ha viszont hajlandó vagy újfajta ízeket is megkóstolni akár unalomig ismert
hozzávalókból, akkor mégis megéri vetni egy-két pillantást a
Zamat - Több zöldség, több íz-re (tudom: ha belelapoztál, úgysem tudod majd letenni!).


Aki régebb óta követ, tudja, mennyire nagy rajongója vagyok Yotam Ottolenghinek,
így örömtáncot jártam, mikor megtudtam, hogy egy újabb Ottolenghi könyv jelent
meg magyarul, sok-sok szuperjó recepttel, főzési technikai útmutatókkal, meg
izgalmas íz-párosításokkal.


Ezt a könyvet Yotam most
Ixta Belfrage, az Ottolenghi kísérleti konyha séfjével közösen jegyzi, és
segítségével mutatja be több mint száz, növényi alapú recepten keresztül,
hogyan jön létre és hogyan fokozható az ételek zamata. Egészen új szinten
közelíti meg a zöldségeket, a főzés alapjait pedig három meghatározó elemre
bontja: a technika, a társítás és a termény. Yotam és Ixta bemutatják, mennyire
meg lehet változtatni a gondolkodásunkat a főzésről az olyan egyszerű technikák,
mint a szenesre sütés, infuzálás (csak nekem furcsa ez a szó?), vagy érlelés
segítségével.

Nem ötperces receptek és igen, némelyikhez kell olyan hozzávaló is, ami nem
mindenki konyhájában van ott alapból, de bőven megéri beszerezni a hozzávalókat
(ma már itthon sem lehetetlen, sőt!) és elkészíteni a recepteket.

Kérdeztétek, hogy nincs benne sok nehezen beszerezhető hozzávaló? Szerintem
nincs. Lehet, hogy az enyém nem egy átlagos magyar háztartás, mert nálam mindig
van otthon szójaszósz, rizsecet, római kömény és kardamom, de még gochujang
chili (amit kimchi készítéshez használok) és miso paszta is akad, de szerintem
ma már minden "exotikus" hozzávalót meg lehet venni akár vidéken
(persze ne a falusi coop-ban keresd), de Pesten tuti, vagy neten, kényelmesen házhoz
is lehet rendelni. Aki több zöldséget fogyasztana, akár húsevő, akár vega, és
fogékony a keleties, fúziós ízvilágra, bátran ruházzon be a könyvre, szerintem megéri!
 

Nekem maga a tökéletes inspirációs forrás. Az a fajta, amibe belelapozva már
indulok is a konyhába elkészíteni a könyvben található főételeket, köreteket,
desszerteket, meg a házi ízesítők egész sorát, melyeket bevethetek minden
étkezésre és a hét minden napjára akár vega, akár húsevő korszakom élem.


A
könyv kedvezményesen ITT rendelhető meg, a GABO Könyvkiadó oldalán.
További Ottolenghi könyvajánlók és receptek a blogon: ITT érhetők el.


Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage 
-
Zamat - Több zöldség, több íz
GABO Könyvkiadó
2021.
320 oldal
7 990 Ft

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: