Karácsonyi zserbó és Marlenka
Idén karácsonykor is zserbót és Marlenkát sütöttem, nagyon jól sikerült mist is mindkettő. :-)
Zserbó:
Hozzávalók:
Tészta:
35 dkg liszt
20 dkg vaj, vagy margarin
5 dkg cukor
1 tojás
1 mk. sütőpor
1 dl tej
1 mk. cukor
1 dkg élesztő
Töltelék:
12 dkg darált dió
12 dkg porcukor
20 dkg baracklekvár
Csokimáz:
10 dkg cukor
3 dkg kakaópor
3 dkg vaj
kevés víz
Az élesztőt felfuttatom a cukrozott, langyos tejben. A liszthez adom a sütőport, elmorzsolom a zsiradékkal, hozzáadom a cukrot, a tojást és a felfuttatott élesztővel összegyúrom.
Tészta:
35 dkg liszt
20 dkg vaj, vagy margarin
5 dkg cukor
1 tojás
1 mk. sütőpor
1 dl tej
1 mk. cukor
1 dkg élesztő
Töltelék:
12 dkg darált dió
12 dkg porcukor
20 dkg baracklekvár
Csokimáz:
10 dkg cukor
3 dkg kakaópor
3 dkg vaj
kevés víz
Az élesztőt felfuttatom a cukrozott, langyos tejben. A liszthez adom a sütőport, elmorzsolom a zsiradékkal, hozzáadom a cukrot, a tojást és a felfuttatott élesztővel összegyúrom.
A tésztát 3 részre osztom, egy 25X30 cm-es tepsi méretűre kinyújtom az első lapot, beleteszem a tepsibe a tésztát. Megkenem a lekvár felével, majd erre rászórom a dió és porcukor keverékének felét. Következik a második lap. Ezt megkenem a lekvár másik felével, megszórom a maradék cukros dióval. Tetejére teszem a harmadik lapot.
Így hagyom állni egy órán át. Ekkor villával megszurkálom és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütöm, kb. 25-30 percig, ha már világosbarna a teteje, akkor jó.
Amikor kihűlt csokimázzal borítom be. A cukrot elkeverem a kakaóporral, egy kicsi vízzel összeforralom, sűrűre főzöm. A tűzről levéve hozzákeverem a hideg vajat, várok, amíg kicsit sűrűsödik, majd a süteményre öntöm, elsimítom.
Kihűlés után kockákra vágom.
Marlenka:
Hozzávalók:
Lapokhoz:
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 ek. méz
10 dkg vaj margarin
2 db tojás
1 púpos ek. szódabikarbóna
1/2 ek. 20%-os ecet
Krémhez:
3 tubus cukrozott, sűrített tej
2 cs. vaníliás pudingpor
5 dkg cukor
7 dl tej
35 dkg vaj , vagy margarin
10 dkg porcukor
15 dkg darált dió
Gőz fölött összeolvasztom a vajat, vagy margarint a mézet, a tojásokat és a cukrot. Langyosra hűtöm, hozzáadom az ecetet, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet. Deszkára borítom, összegyúrom. Ha lágy a tészta, teszek még hozzá lisztet. 4 egyenlő részre osztom és egy zsírozott gáztepsi alján 4 lapot sütök belőle.
A krémhez először elkészítem a karamellt. A tubusos sűrített tejet egy befőttes üvegbe teszem és egy fazékba, vízbe állítva 3 órán át főzőm, amíg szép világosbarna karamell lesz belőle. Ezt érdemes egy nappal a sütés előtt elkészíteni és hűtőben pihentetni.
A pudingporokat megfőzöm a tejjel és a cukorral. A vajat, vagy margarint kikeverem a porcukorral, hozzáadom a teljesen kihűlt pudingot, majd a belekeverem a karamellt és a darált diót is. A kész krémet is pihentettem a hűtőben.
Ezután abban a tepsibe állítom össze, aminek hátán sültek a lapok. Egy lapot alulra teszek, megkenem krémmel, majd így folytatom mindegyikkel, a tetejére kém kerüljön.
Így hagyom állni egy napig, addig megpuhul, akkor a széleit körben levágom, majd kockákra szeletelem.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: