Loading...

Paprikás krumpli blog

Paprikás krumpli blog / 2024. január 5., péntek

Karácsonyi zserbó és Marlenka

Idén karácsonykor is zserbót és Marlenkát sütöttem, nagyon jól sikerült mist is mindkettő. :-) 




 
 

Zserbó:


Hozzávalók:

Tészta:
35 dkg liszt
20 dkg vaj, vagy margarin
5 dkg cukor
1 tojás
1 mk.  sütőpor
1 dl tej
1 mk. cukor
1 dkg élesztő 

Töltelék:

12 dkg darált dió
12 dkg porcukor
20 dkg baracklekvár
Csokimáz:
10 dkg cukor
3 dkg kakaópor
3 dkg vaj
kevés víz 

Az élesztőt felfuttatom a cukrozott, langyos tejben. A liszthez adom a sütőport, elmorzsolom a zsiradékkal, hozzáadom a cukrot, a tojást és a felfuttatott élesztővel összegyúrom. 

A tésztát 3 részre osztom, egy 25X30 cm-es tepsi méretűre kinyújtom az első lapot, beleteszem a tepsibe a  tésztát. Megkenem a lekvár felével, majd erre  rászórom a dió és porcukor keverékének felét. Következik a második lap. Ezt  megkenem a lekvár másik felével, megszórom a maradék cukros dióval. Tetejére teszem a harmadik lapot. 

Így hagyom állni egy órán át. Ekkor villával megszurkálom  és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütöm, kb. 25-30 percig, ha már  világosbarna a teteje,  akkor jó. 

Amikor kihűlt csokimázzal borítom be. A cukrot elkeverem a kakaóporral, egy kicsi vízzel összeforralom, sűrűre főzöm. A tűzről levéve hozzákeverem a hideg vajat, várok, amíg kicsit sűrűsödik, majd a süteményre öntöm, elsimítom. 

Kihűlés után kockákra vágom. 


Marlenka: 


Hozzávalók:


Lapokhoz:

45 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 ek. méz
10 dkg vaj  margarin
2 db tojás
1 púpos ek. szódabikarbóna
1/2 ek. 20%-os ecet 
Krémhez:
3 tubus cukrozott, sűrített tej
2 cs. vaníliás pudingpor
5 dkg cukor
7 dl tej
35  dkg vaj , vagy margarin
10 dkg porcukor
15 dkg darált dió 


Gőz fölött összeolvasztom a vajat, vagy margarint a mézet, a tojásokat és a cukrot. Langyosra hűtöm, hozzáadom az ecetet, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet. Deszkára borítom, összegyúrom. Ha lágy a tészta, teszek még hozzá lisztet. 4 egyenlő részre osztom és egy zsírozott gáztepsi alján 4 lapot sütök belőle. 

A krémhez először elkészítem a karamellt. A tubusos  sűrített tejet egy befőttes üvegbe teszem és egy fazékba, vízbe állítva 3 órán át főzőm, amíg szép világosbarna karamell lesz belőle. Ezt érdemes egy nappal a sütés előtt elkészíteni és hűtőben pihentetni. 

A pudingporokat megfőzöm a tejjel és a cukorral. A vajat, vagy margarint kikeverem a porcukorral, hozzáadom a teljesen kihűlt pudingot, majd a belekeverem a karamellt és a darált diót is. A kész krémet is pihentettem a hűtőben. 

Ezután abban a  tepsibe állítom össze, aminek hátán sültek a lapok. Egy lapot alulra teszek, megkenem krémmel, majd így folytatom mindegyikkel, a tetejére kém kerüljön.

Így hagyom állni egy napig, addig megpuhul, akkor  a széleit körben levágom, majd kockákra szeletelem.


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: