Loading...

Paprikás krumpli blog

Paprikás krumpli blog / 2025. január 11., szombat

Karácsonyi zserbó

Most karácsonykor is sütöttem zserbót, az nem maradhat el soha. :-) 



 
 


Hozzávalók:

Tészta:
35 dkg liszt
20 dkg vaj, vagy margarin
5 dkg cukor
1 tojás
1 mk.  sütőpor
1 dl tej
1 mk. cukor
1 dkg élesztő 

Töltelék:

20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
30 dkg baracklekvár
Csokimáz:
10 dkg cukor
3 dkg kakaópor
3 dkg vaj
kevés víz 

Az élesztőt felfuttatom a cukrozott, langyos tejben. A liszthez adom a sütőport, elmorzsolom a zsiradékkal, hozzáadom a cukrot, a tojást és a felfuttatott élesztővel összegyúrom. 

A tésztát 3 részre osztom, egy 25X30 cm-es tepsi méretűre kinyújtom az első lapot, beleteszem a tepsibe a  tésztát. Megkenem a lekvár felével, majd erre  rászórom a dió és porcukor keverékének felét. Következik a második lap. Ezt  megkenem a lekvár másik felével, megszórom a maradék cukros dióval. Tetejére teszem a harmadik lapot. 

Így hagyom állni egy órán át. Ekkor villával megszurkálom  és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütöm, kb. 25-30 percig, ha már  világosbarna a teteje,  akkor jó. 

Amikor kihűlt csokimázzal borítom be. A cukrot elkeverem a kakaóporral, egy kicsi vízzel összeforralom, sűrűre főzöm. A tűzről levéve hozzákeverem a hideg vajat, várok, amíg kicsit sűrűsödik, majd a süteményre öntöm, elsimítom. 

Kihűlés után kockákra vágom. 

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: