Karácsonyi zserbó
Most karácsonykor is sütöttem zserbót, az nem maradhat el soha. :-)
Hozzávalók:
Tészta:
35 dkg liszt
20 dkg vaj, vagy margarin
5 dkg cukor
1 tojás
1 mk. sütőpor
1 dl tej
1 mk. cukor
1 dkg élesztő
Töltelék:
20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
30 dkg baracklekvár
Csokimáz:
10 dkg cukor
3 dkg kakaópor
3 dkg vaj
kevés víz
Az élesztőt felfuttatom a cukrozott, langyos tejben. A liszthez adom a sütőport, elmorzsolom a zsiradékkal, hozzáadom a cukrot, a tojást és a felfuttatott élesztővel összegyúrom.
A tésztát 3 részre osztom, egy 25X30 cm-es tepsi méretűre kinyújtom az első lapot, beleteszem a tepsibe a tésztát. Megkenem a lekvár felével, majd erre rászórom a dió és porcukor keverékének felét. Következik a második lap. Ezt megkenem a lekvár másik felével, megszórom a maradék cukros dióval. Tetejére teszem a harmadik lapot.
Így hagyom állni egy órán át. Ekkor villával megszurkálom és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütöm, kb. 25-30 percig, ha már világosbarna a teteje, akkor jó.
Amikor kihűlt csokimázzal borítom be. A cukrot elkeverem a kakaóporral, egy kicsi vízzel összeforralom, sűrűre főzöm. A tűzről levéve hozzákeverem a hideg vajat, várok, amíg kicsit sűrűsödik, majd a süteményre öntöm, elsimítom.
Kihűlés után kockákra vágom.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: