Loading...

Csont nélkül...csak egyszerűen

Csont nélkül...csak egyszerűen / 2024. augusztus 25., vasárnap

Káposztasaláta

Akik régen olvasnak, azok tudják, hogy
nálam a savanyúság kérdés nem játék.
Lenni kell, még a lecsós szelethez is, pont.
Kolléganém említette éppen valamelyik nap
-amikor is sztrapacskához készültem
uborkasalátát enni-, hogy egy csöppet furcsa
vagyok. 😏
 
A savanyúság-alapanyagok közül a
második legnagyobb kedvencem a káposzta
(az első természetesen a buborka),
ez a recept is ennek az eredménye.
A legegyszerűbb, a legfinomabb,
a legmenzásabb, a legkifőzdésebb recept
következik most.

Hozzávalók:
-2 közepes fej új káposztához
-2 ek só
-1 liter víz
-10 ek cukor
-10 ek 20%-os ecet
-fél kk őrölt kömény 

Új káposztával a legeslegfinomabb, de
természetesen a későbbiek is kitűnőek hozzá.
A külső levelekből leszedek párat, kettévágom
és a gyalum 2-es állásán (2 mm) legyalulom.
Minden közepes fej káposztához 1 evőkanál
sóval számolok, ami nem annyira sok, de állni
hagyom és át-átforgatom, amíg összeesik.
Amikor már szépen összeesett, akkor
jöhetnek az ízesítők: a cukor, a kömény
és az ecet, amikkel alaposan összekeverem
(ezt is kézzel szoktam, jobban érzem, hogy
elolvadt -e a cukor), majd felöntöm a
kimért vízzel.
Slussz.
Innentől már csak állni kell hagyni egy kicsit,
hogy átvegye a lé is a finom ízt.

És akkor jöjjön egy kis okosság:
 

"A káposzta a Földközi-tenger vidékéről származik.


A több ezer éve ismert növényből vélhetően az ókori görögök


nemesítették a fejes káposztát, a ma is ismert fajták nagy részét pedig


a
középkorban alakították ki.





Az ókorban még főként
orvosság gyanánt alkalmazták,


például fejfájásra és vérzéscsillapításra, a
középkorban pedig már


az egyik legfontosabb táplálék volt.


Magyarországon a középkor óta az egyik legfontosabb zöldség a káposzta,


mely a reneszánsz időszakban vált igencsak kedveltté a konyhákban;


azóta
is az egyik legelterjedtebb ételünk.


Ezen értékes zöldségfélénk számos vitamint


(A-provitamin, B- és C-vitamin)


és ásványi anyagot (pl. kálium, magnézium, nátrium, vas, jód) tartalmaz.


Ezek közül is legnagyobb értéke a magas C-vitamin tartalom,


mely azonban még a megfelelő tárolás mellett is kb. ötödére csökkenhet.





Célszerű a káposztát valamilyen főtt étel formájában fogyasztani,


főzés hatására ugyanis C-vitamin tartalma megemelkedik,


mivel a benne lévő aszkorbigén hő hatására C-vitaminná alakul..."
 
Az okosság folytatása a lenti sorra
kattintva olvasható végig.

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: