Joghurtos meggyes (cukorbetegeknek)
A cukorral, és búza finomliszttel készült joghurtos-meggyes receptet még a sógornőmtől kaptam, igaz nagyon régen, és akkor sokszor meg is sütöttem. (a receptje erre a linkre kattintva található) Most kicsit átalakítva, vagyis cukormentesen, teljes kiőrlésű tönkölyliszttel sütöttem meg, így cukorbetegként már én is megtudom enni. A tészta így is finom és könnyű, igaz kicsit azért aggódtam nehogy túl tömör legyen, de teljes kiőrlésű liszttel is finom. A kimagozott meggyet én eritrittel szórtam meg, és a süteménybe is azt tettem, de ízlés szerint másfajta édesítőt is használhatunk hozzá.
Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg tönkölybúza finomliszt
2 dl natúr joghurt
2 db tojás (nagy)
15 dkg eritrit
1 dl étolaj
1 tk vaníliaaroma
1/2 citrom reszelt héja és leve
1/2 cs sütőpor
1 púpozott tk étkezési keményítő (v. liszt)
50 dkg magozott meggy
A kimagozott meggyet előző nap szórjuk meg ízlés szerint1-2 ek eritrittel, majd többször átkeverve hagyjuk állni felhasználásig, hogy ne legyen túl savanyú a süteményben. (az édesítést ízlés szerint el is hagyhatjuk)
A kétféle lisztet és a sütőport keverjük össze.
A tojásokat válasszuk ketté, majd a fehérjét egy csipet sóval, és egy 1/2 ek eritrittel verjük fel kemény habbá.
A keverőtálba tegyük bele a joghurtot, adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat és citromlevet, majd keverjük alaposan össze.
Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az étolajat, majd adjuk hozzá a sütőporos lisztkeveréket, és keverjük simára a masszát.
Ezután keverőkanállal, hogy a hab ne nagyon törjön, apránként keverjük hozzá az előzőleg keményre felvert tojásfehérjét.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát.
A meggyet alaposan csepegtessük le, majd szórjuk meg az étkezési keményítővel, keverjük alaposan össze, majd szórjuk rá a tepsiben lévő tészta tetejére. (a keményítővel összekevert meggy, nem fog leülni a tepsi aljára, a sütemény tetején marad)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd légkeverésnél 170 fokon, süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra és hűtsük ki.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porrá őrölt eritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tésztája pedig könnyű és finom lett a teljes kiőrlésű liszttel is. Ízlés szerint ezt az alaptésztát másfajta gyümölccsel is megszórhatjuk.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: