Húsmentes, gombás gyoza
Van Bécsben egy all you can eat ázsiai étteremhálózat, az
EBI, ahová Bécsben élő Gabi barátnőm vitt el először és ahová mindig betérünk,
ha az osztrák fővárost érintve jövünk-megyünk bárhová és bárhonnan (az EBI 21
csak pár percnyi kitérőt jelent az autópályáról). Az egyik ottani kedvencem a
sült kacsamell mellett a sertéshúsos gyoza, amit minden alkalommal rendelek, de
ha van némi ideje az ember lányának otthon is lehet készíteni, mert inkább
időigényes, mint macerás. A képen látható batyukat Dorka lányom készítette, és
isteni finomak voltak annak ellenére, hogy húsmentesen készültek, a töltelékük
csupán fejes káposzta (kínai kel épp nem volt itthon), sárgarépa, barna
csiperke és némi füstölt tofu. Mártogatósnak pár csepp vízzel és szójaszósszal hígított
édes chiliszószt használtunk.
Ehhez a fogáshoz érdemes szárított gombát használni, amit negyed órára meleg
vízbe áztatunk, majd leszűrünk és felaprítunk, mert a friss gomba túl sok levet
eresztene a töltelékbe.
Hozzávalók kb 20 darabhoz:
A tésztához:
200 g liszt
kb.120 ml langyos víz
1 nagy csipet só
A töltelékhez:
1 ujjnyi vastag szelet káposzta, gyalulva
2 sárgarépa, finomra reszelve
100 g füstölt tofu, elmorzsolva
20 g szárított csiperke gomba, rehidratálva, lecsepegtetve és aprítva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
kisujjnyi darab gyömbér, reszelve
2 evőkanál sötét szójaszósz
1 evőkanál szezámolaj
A lisztet elkeverem a sóval, majd folyamatosan keverve, hozzáöntöm a langyos
vizet, és amikor összeállt a tészta, fóliába csomagolva, fél órára (vagy akár
egész éjszakára) hűtőbe teszem pihenni. A
töltelék összes hozzávalóját alaposan összekeverem.
A tésztából rudat formázok és 20 egyenlő részre osztom,
majd kis gömböket formázok belőlük. Nyújtófával kb. 8-10 cm átmérőjű kör
alakúra nyújtom a tésztákat, majd a tésztakörök közepébe kanalazok egy-egy
evőkanál tölteléket, a szélét picit bevizezem és kézzel fodrosan hajtogatva
összenyomkodom. Egy serpenyőben pár csepp olajat hevítek, ráhelyezem a batyukat,
és aranybarnára pirítom az aljukat (meg az oldalukat is, de csak az aljukat
kellene), majd felöntöm kevés vízzel, rögtön lefedem az edényt, és 6-8 percig
hagyom őket gőzölődni. A mártogatósba tunkolva fogy el pillanatok alatt.
A szárított gombáért köszönet a CHEF
gombának!
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még
nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT
megteheted. Instagramon is követhetsz.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: