Loading...

Gizi-receptjei

Gizi-receptjei / 2024. május 10., péntek

Hófehérke cukorbetegeknek.

 


Mielőtt cukorbeteg lettem egyik nagy kedvencem volt a "Hófehérke" melyet sokszor megsütött a nagymama vagy éppen az anyu, majd én is. Mondhatom hogy ez a sütemény szinte minden családi ünnepen az asztalra került. Aztán sajnos le kellett hogy mondjak róla, persze azért a finomliszttel és cukorral készült változatát azóta is többször megsütöttem. (a recept erre a linkre kattintva található) A napokban éppen a cukros változatot sütöttem, amikor úgy döntöttem hogy megsütöm a tésztát tönköly finomliszttel, hátha azzal is jó lesz.... és bizony hogy jó lett, éppen olyan mintha finomliszttel készült volna. Ezután már csak a cukormentes krém készítése volt hátra, mely szintén nagyon finom. Ezután pedig már nem kell többet lemondanom kedvenc süteményemről... persze azért csakis a mértéket betartva egy-két szelet erejéig.

 


 

3 db 20x30-as tésztalap hozzávalói:

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

20 dkg tönkölybúza finomliszt

10 dkg vaj

7 g szalalkáli ( ármóni)

1 ek eritrit

1 db tojás (nagy)

0,5 dl tej (fél dl)

 csipet só



Egy
tálba keverjük alaposan össze a kétféle lisztet, keverjünk hozzá egy csipet sót, és a
szalalkálit, majd adjuk hozzá a felkockázott vajat, és kezdjük el
összemorzsolni.


Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet is.


Ezután adjuk hozzá a tojást, a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk
össze a tésztát. (ha kissé ragadna, akkor még egy pici lisztet gyúrjunk
hozzá)


Az összegyúrt tésztát ezután osszuk el három egyforma részre, és enyhén
lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd villával több
helyen böködjük meg, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben. (Én két sütőpapírt használok, így ameddig az egyik tészta sül, a
másikat előtudom készíteni.)


Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, 7-8 perc
alatt süssük szép világos zsemleszínűre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 7
percig sütöttem)

 Hasznos tudnivaló:  

A sütőajtó kinyitásakor vigyázni kell, mert a szalalkálitól igen erős,
csípős meleg jön ki a sütőből!!! Tehát semmi szín alatt, ne hajoljunk
közel, és ne szívjuk be ezt a levegőt. A szalalkáli íze viszont  nem fog érződni a tésztán.

A sütőből kivéve, sütőpapírral együtt helyezzük rácsra a tésztalapot, majd pár perc után csúsztassuk át egy tálcára, és hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk. 

 


Citromos krém hozzávalói:

4 dl tej

10 dkg tönkölybúza finomliszt

1 tk vaníliaaroma

25 dkg vaj

15-20 dkg eritrit

1 nagyobb citrom leve

 

Először a főzött masszát kell elkészíteni, mert mielőtt a krémbe kevernénk teljesen ki kell hűteni.

A lisztet keverjük simára, csomómentesre, a tej felével, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a maradék tejet is.

Ezután tegyük fel a tűzre, majd állandó keverés mellett, pár perc alatt
főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki teljesen mielőtt a vajas krémhez
kevernénk. (hűtés közben többször keverjük át)

Az eritrithez adjuk hozzá a vaníliaaromát, a puha vajat, a citromlevet, majd keverjük jó habosra. (ízlés szerint több édesítőt is adhatunk hozzá)

Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt,
főzött masszát, majd szintén keverjük jó habosra, simára. (keverés
közben kóstoljuk meg a krémet, és ha szükséges adjunk hozzá még
citromlevet. Én pl. jó citromosra csináltam a krémet.)

Az egyik tésztalapra egyenletesen kenjük rá a citromos krém felét, majd
helyezzük rá a második tésztalapot, és kenjük rá a maradék krémet. 

Ezután helyezzük rá a harmadik tésztalapot, és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le.

Ezután a süteményt hagyjuk legalább egy napot állni, hogy a tésztalapok kellően felpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.

 


 

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt poreritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tészta finom omlós, a krém pedig jó citromos.

 

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: