Loading...

Tavernám a hegyen

Tavernám a hegyen / 2019. október 9., szerda

Hamis kovászos kenyér


A rozskovász és én egyszer s mindenkorra befejeztük. Hagyjuk békén egymást a továbbiakban. Nem vagyok hajlandó újra és újra útjára indítani, hogy aztán oda nem illő szagok kíséretében kimúljon nekem ki tudja milyen okokból.




Új embert kellett találnom a feladatra.






És akkor jött ő, a hamis kovászos recept. Ami attól hamis, hogy van benne egy borsónyi -de szó szerint csak egy borsónyi!- élesztő, érleléséhez pedig elég másfél nap a hűtőben. Ez meggyőző volt.




A recept ott van az eredeti linken, nézzétek meg, nagyon jó, pontról pontra betartottam, így lett ez a gyönyörű és nagyon-nagyon-nagyon finom kenyerem.






Extra ropogós héj, elképesztően zamatos íz




Kaptok fázisfotókat.




Először is így néz ki a másfél napot hűtőzött kovász, ami áll 25 dkg kenyérlisztből, 250 ml vízből és egy borsónyi élesztőből:












Ehhez kellett hozzáadni a hűtőzés után 25 dkg kenyérlisztet, 100 ml langyos vizet, borsónyi élesztőt és 10 g sót.






A dagasztás folyamatát a Profira bíztam:








Kiolajozott kelesztőtálban pihent a tészta, amit félóránként áthajtogattam 4 alkalommal:











Míg a pihenő végén ilyen lett:









Kilapogattam formázás előtt (ez a laminálás)








Aztán összehajtottam és szakajtóba tettem:






1 órás pihenés után:




2 órányi pihenés után:





Pizzalapátra tettem, mert pizzavason sütöttem. Ezt rizsliszttel szórtam meg, csak úgy, mint a szakajtót.










Na igen, a hajtogatásom egy kicsit hülye formájúra sikerült... itt már látszott, hogy egy picivel keményebbre kell legközelebb készítenem a tésztát, egy kicsivel több lisztet beletenni, mert a lapáton már nem tartotta feszesen a formáját.




Gőzben sült 230 °C-on pizzavason 45 percet.






10 perc után






Félidőben






Mindjárt kész




Nagyon elégedett vagyok vele, egy picit ugyan lapos lett, de ízre csodálatos.

















Már érlelődik a következő adag kovász a hűtőben...

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: