Hamis kovászos kenyér
A rozskovász és én egyszer s mindenkorra befejeztük. Hagyjuk békén egymást a továbbiakban. Nem vagyok hajlandó újra és újra útjára indítani, hogy aztán oda nem illő szagok kíséretében kimúljon nekem ki tudja milyen okokból.
Új embert kellett találnom a feladatra.
És akkor jött ő, a hamis kovászos recept. Ami attól hamis, hogy van benne egy borsónyi -de szó szerint csak egy borsónyi!- élesztő, érleléséhez pedig elég másfél nap a hűtőben. Ez meggyőző volt.
A recept ott van az eredeti linken, nézzétek meg, nagyon jó, pontról pontra betartottam, így lett ez a gyönyörű és nagyon-nagyon-nagyon finom kenyerem.
Extra ropogós héj, elképesztően zamatos íz
Kaptok fázisfotókat.
Először is így néz ki a másfél napot hűtőzött kovász, ami áll 25 dkg kenyérlisztből, 250 ml vízből és egy borsónyi élesztőből:
Ehhez kellett hozzáadni a hűtőzés után 25 dkg kenyérlisztet, 100 ml langyos vizet, borsónyi élesztőt és 10 g sót.
A dagasztás folyamatát a Profira bíztam:
Kiolajozott kelesztőtálban pihent a tészta, amit félóránként áthajtogattam 4 alkalommal:
Míg a pihenő végén ilyen lett:
Kilapogattam formázás előtt (ez a laminálás)
Aztán összehajtottam és szakajtóba tettem:
1 órás pihenés után:
2 órányi pihenés után:
Pizzalapátra tettem, mert pizzavason sütöttem. Ezt rizsliszttel szórtam meg, csak úgy, mint a szakajtót.
Na igen, a hajtogatásom egy kicsit hülye formájúra sikerült... itt már látszott, hogy egy picivel keményebbre kell legközelebb készítenem a tésztát, egy kicsivel több lisztet beletenni, mert a lapáton már nem tartotta feszesen a formáját.
Gőzben sült 230 °C-on pizzavason 45 percet.
10 perc után
Félidőben
Mindjárt kész
Nagyon elégedett vagyok vele, egy picit ugyan lapos lett, de ízre csodálatos.
Már érlelődik a következő adag kovász a hűtőben...
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: