Loading...

Kalandok a konyhában

Kalandok a konyhában / 2020. május 14., csütörtök

Hamburger - vendégszakács a konyhámban 5.



Már sok hamburger van a blogomon, de nem mindegyiknél van zsemlerecept is. Az alábbiakban viszont egy nagyon finom zsemlének is közlöm a receptjét. A teljes hamburgernek meg az a legnagyobb különlegessége, hogy 70-80 százalékban kicsi lányom műve, csak néhány veszélyesebb műveletet végeztem el én (pl. a hagyma és uborka karikázása, a hús sütése), illetve a zsemlék formázását is közösen végeztük. Ha igazán jó hamburgert szeretnétek enni, akkor készítsétek el ezt, nem fogtok csalódni. Kiegészíthető paradicsommal, salátával, ketchuppal is, nálunk áprilisban készült, karantén is volt, ezért azzal egészítettük ki, ami éppen volt otthon: hónapos retekkel. :) És egyből dupla adagot indítottunk - mindenből. ;) 








Hamburger 





Hozzávalók (4-5 személyre):


a zsemléhez (5-6 darabhoz): 35 dkg + kevés liszt, 1 teáskanál só, 2 evőkanál
cukor, 5 g szárított élesztő (vagy 20 g friss), 1 tojás, 10 dkg tejföl, 0,8-1
dl tej, 2 evőkanál olaj; 1 tojás, magvak;


a húspogácsához: 40-50 dkg darált marhahús, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pici
zsiradék;


a pácolt hagymához és uborkához: 3 lila hagyma, 1 kígyóuborka, 5 dl víz,
1,5 dl ecet, só, cukor, 2 teáskanál szemes bors, 1 teáskanál koriandermag, 4
babérlevél;


az öntethez: 1 egész tojás, 2 dl olaj, 2 teáskanál mustár, 2 dl görög
joghurt, só, bors, porcukor;


továbbá: sajtszeletek, tetszés szerinti zöldségek (saláta, spenót, paradicsom, retek),
esetleg ketchup.





Elkészítése: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát dagasztunk (lehet, nem
kell az összes tej, függ a liszt milyenségétől és a tojás méretétől is, ezért
csak kicsinként adagoljuk), majd letakarva 50-60 percig kelesztjük. Ezután
lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, és 5-6 részre osztjuk (attól függően, hogy
kisebb vagy nagyobb zsemléket szeretnénk). Szép gömbölyű zsemlékké formázzuk,
és sütőpapíros tepsire helyezzük. Hagyjuk kelni még 15-20 percig, majd lekenjük
felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokos sütőben, légkeverésen aranybarnára
sütjük (15-20 perc). A pácolt zöldségekhez forrni tesszük a vizet az ecettel
meg a fűszerekkel, illetve annyi sóval és cukorral, hogy kellemes, harmonikus ízű
felöntőlevet kapjunk, és kb. 5 percig forraljuk. Karikára vágjuk a lila hagymát
és az uborkát, külön-külön tálba tesszük, majd rászűrjük a forrásban lévő levet
úgy osztva el, hogy a hagymát és az uborkát is jól ellepje. Az öntethez az
egész tojásból, az olajból és 1 teáskanál mustárból botmixerrel fél perc alatt
majonézt készítünk, majd hozzáadjuk a másik teáskanál mustárt meg a joghurtot,
illetve sóval, borssal és porcukorral ízesítjük tetszés szerint. A
húspogácsához a darált húst összegyúrjuk a zúzott fokhagymával, valamint ízlés
szerinti sóval és borssal, majd  (tálalógyűrű
segítségével) kb. 10 cm átmérőjű, max. kisujjnyi vastag húspogácsákat készítünk
belőle. Olajjal vagy vajjal vékonyan megkent grillserpenyőben (vagy ha van rá
lehetőség, akkor grillen) mindkét oldalukon megsütjük. A zsemléket kettévágjuk,
megkenjük öntettel, ráhelyezünk egy-egy húspogácsát, ráhelyezünk egy-egy sajtszeletet, kirakjuk tetszés szerinti
feltétekkel, meglocsoljuk további öntettel, és befedjük a zsemle felső felével.




Megjegyzés: A majonézt és a pácolt zöldségeket előre is elkészíthetjük,
majd a zsemlét készítjük el. Ha jól időzítünk, mire a zsemlék megsülnek,
elkészülnek a húspogácsák is, így azonnal tálalhatjuk, amíg minden jó meleg. Ha netán kihűlne, a zsemlét meg lehet pirítani is, mielőtt betöltenénk.





Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: