Gyömbéres céklaleves
Bah, ezek a nyálkás, esős, hideg napok! Ahogy az egyszeri motoros kinéz csak azt látja, hogy esőbogarak kúsznak lefelé az ablakon, és mindent visz a süvítő, hideg szél a borongós időben. Nincs is jobb ilyenkor, mint bekuckózni a meleg lakásban egy pléd vagy paplan alá. Vagy mégis? Talán egy finom, tüzesen forró és egészséges leves méginkább jobb kedvre tud deríteni.
Az emebrek ilyenkor marokszámra szedik a fogyasztói társadalom aranyát: a vitaminokat, táplálék-kiegészítőket abban a hitben, hogy most aztán nagyon jót tettek maguknak. Pedig az aranyárban mért - és vásárolt - gyógyszerek helyett lehet okosabban, és jóval olcsóbban megoldást találni.
Tartsatok velem most is!
A cékla meglehetősen mostoha itthon, legtöbben sajnos csak savanyítva ismerik. Pedig (ahogy fentebb is írtam) filléres superfood. Tökéletes köret krumpli vagy bármi más helyett (hámozd meg, vágd cikkekre, sózd, borsozd, locsold meg olajjal, vagy citrommal, vagy mézzel, vagy glassával, lefedve tedd be a 180 fokos sütőbe és süsd puhulásig. El fogsz ájulni annyira finom!). Nagyszerű nyersen reszelve rizshez. Tök jó töltelék húsokhoz, csirkecombhoz. Levesek garmadáját késztheted belőle. Reszeld süteménybe, add pogácsához, minden lehetséges! Akciósan 250 Ft/kg, akción kívül 450 Ft/kg. Olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, ami mellett az összes tabletta elbújhat, ráadásul rostokban is gazdag. Magyarországon vagyunk: védi és regenerálja a májat, az ereket, csökkenti a vérnyomást, a koleszterint, a sajtburgerszintet, Felejetsd el a savanyított céklát, tedd próbára, mert eszméletlen finom és nagyon-nagyon hasznos!
Gyömbéres céklaleves
Hozzávalók:
80 dkg hámozott cékla (akciósan 250 Ft/kg, akció nélkül 45 Ft/kg)
1 fej vöröshagyma
8 dl húsleves vagy víz
1 kisujjnyi friss gyömbér
1 bio citrom
Chili ízlés szerint
Római kömény
kevés szerecsendió
Bors
Só
Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy leég a pofámról a bőr, de ezt már megszokhattátok tőlem ;) Fogjuk a céklát, és apró kockákra vágjuk (így hamarabb megpuhul) Hasonlóan járunk el a vöröshagymával is.
Tegyük mindkettőt egy fazékba, majd engedjük fel 5 dl vízzel (vagy húslevessel. Ugye emlékeztek én hogyan készítek és teszek el alaplevet? Ha nem sikítsatok, és írom a linket - vagy keressetek rá itt a blogon)
Hát ez így nem valami erotikus még... Szórjuk is meg gyorsan római köménnyel, ki mennyire intenzíven szereti. Ha pedig szárított chilit használunk azt is most adjuk hozzá, hogy a capsaicin megfelelően ki tudjon oldódni belőle.
Nekem most jön a titkos hozzávalóm: egy evőkanálnyi tyúkzsír és dermedt pecsenyelé.
Sózzuk, borsozzuk az egészet, keverjük el, majd fedjük le. A cékla puhulásáig főzzük (kb. 20 perc). Ahogy elkészült a leves (kóstoljuk a céklát, hogy elég puha-e) vegyünk ki minden tányérba egy-két kanálnyi főtt céklát, hogy legyen mire harapni majd a levesben.
A többit egy botmixer segítségével turmixoljuk össze, majd reszeljük rá a szerecsendiót.
Egy kavarás, kóstolás (ha kell sózzuk még picit), rottyantsunk egyet rajta, majd le is húzhatjuk a tűzről, mert a levesünk elkészült.
Merjünk minden tányérba a léből,
reszeljünk minden adag közepére friss gyömbért, adjuk hozzá a cikkekre vágott citromot, és ha szeretnénk turbózni, akkor újhagyma zöldjével vagy friss retekszeletekkel díszíthetjük.
A borscshoz hasonmlóan a céklás-savanyú ízvilágot kitűnően kiegészíti pár cseppentés tejföl is,
de velefőtt sütőtökkel is ízesíthetjük.
A édes-savanyú-csípős ízvilág a cékladarabokkal, gyömbérrel, citrommal és chilivel olyan kombináció, amit nem lehet kihagyni, és nem lehet abbahagyni. Ha pedig tejfölt is tettünk bele, attól csak selymesebb, krémesebb lesz az egész.
Ahogy a tüzesen pikáns, tűzforró levest kanalazom még a nap is kisüt. Már tudom, hogy ez az év valóban ragyogó, valóban páratlan lesz.
Jó étvágyat!
Várlak Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: