Loading...
Oliva / 2023. június 1., csütörtök

Gőzgombóc

img_5606.jpg


Pihe-puha tésztagombóc házi szilvalekvárral töltve, mákkal gazdagon megszórva és vaníliasodóval körítve: kell ennél jobb desszert?
Hozzávalók négy gombóchoz:
1,5 dl tej
1,2 dkg friss élesztő
1,5 dkg cukor
25 dkg finomliszt
csipet só
fél tojás
diónyi puha vaj
fél citrom reszelt héja
4 evőkanál szilvalekvár
A tálaláshoz: darált cukros mák, kevés olvasztott vaj, vaníliasodó.


Az élesztőt cukros tejben felfuttatom.
A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a sót, a fél tojást (én úgy szoktam, hogy kicsit felverem és úgy könnyebb elfelezni), a reszelt citromhéjat és az élesztős tejet. Dagasztógéppel elkezdem kidolgozni, amikor már a tészta összeállt, a vajat is hozzáadom és sima, könnyű tésztává dagasztom. Fél óráig kelesztem.
Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületre borítom és négy részre osztom. Kézzel kicsit kilapítgatom, a közepébe teszek egy kanál lekvárt, majd óvatosan összegombócozom. Letakarva további 15 percet pihentetem.
Közben egy nagy fazékba vizet teszek és beleteszem a párolóbetétet (a víz legfeljebb a betét aljáig érjen). Én egy sütőpapírt is szoktam a betétre tenni, hogy a tészta ne dagadjon bele a pároló lyukaiba. A négy gombócot a betétre teszem, a vizet felforralom, majd az edényt lefedem és a gőzben nagyjából 15 perc alatt elkészülnek a gombócok.


A gombócot tálra teszem, evőkanálnyi olvasztott vajjal meglocsolom, cukros darált mákkal megszórom és ha van, egy kis vaníliasodó is mehet mellé.


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: