Loading...

ízharmonikus

ízharmonikus / 2017. május 23., kedd

Gombás-céklás rizottó








Van egy céklás recept elmaradásom, amit most S.O.S.
meg kell osztanom, mert a piacok és a zöldségesek már roskadoznak a friss
zöldségektől, a cékla meg, valljuk be, az ínségesebb téli napokra való.
Egy
rizottót készítettem belőle, amiben az erdei gomba íze dominált, a cékla
inkább csak a színe miatt került bele, illetve, ha már itt tartunk, azért adott
egy kellemes, édeskés, földes ízt az egésznek. A színét azt hiszem, nem kell firtatnom,
brutálisan intenzív lett, öröm volt nézni, ahogy a céklapüré lilasága
szétterjed a rizottóban.




Hozzávalók:


- A rizottóhoz:


  2 közepes
cékla


  olívaolaj


  1 közepes
vöröshagyma


  2-3 gerezd
fokhagyma


  7,5 dkg
vaj


  1,2 l
csirke- vagy zöldségalaplé


  25 dkg
arborio rizs


  1 dl
vörösbor


  3 dkg szárított
gomba


  5 dkg
parmezán


 


  frissen
őrölt bors


- A
tálaláshoz:


  rukkola


 
parmezánforgács




Elkészítés:


A céklát megpucoljuk, feldaraboljuk, és
sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal
meglocsoljuk, és 180 fokon 1 óra alatt megsütjük. Kihűtjük, majd késes
aprítóban daraboljuk, vagy kis lyukú reszelőn lereszeljük. A szárított gombát
legalább 1/2 órára vízbe áztatjuk.


2,5 dkg vajat serpenyőben felolvasztunk,
hozzáadjuk az apróra vágott vörös- és fokhagymát, megdinszteljük. A rizst is
rászórjuk, pár percen keresztül pirítjuk, majd a vörösbort is hozzáöntjük.
Megvárjuk, amíg az alkohol elpárolog, és az alapléből is teszünk hozzá. Közepes
lángon rotyogtatjuk, időnként megkeverjük, és az elfőtt levet folyamatosan, merőkanálnyi
adagonként pótoljuk. 10-15 perc elteltével hozzáadjuk a lecsepegtetett
gombaszeleteket, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a rizs kezd puhulni – kb. 20
percnyi főzés után –, belekeverjük a céklapürét, a reszelt parmezánt, és
fokozatosan hozzáadagolunk 5 dkg kockára vágott, hideg vajat. A tűzről
lehúzzuk, és még 5 percen keresztül lefedve pihentetjük.




A recept a Kifőztük magazinban is megjelent.



Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: